Москов: РБ и ГЕРБ са готови за предсрочни избори

Реформаторите и ПП ГЕРБ проведоха среща в Министерския съвет

РБ и ГЕРБ са готови да отидат на предсрочни парламентарни избори, ако всички възможности преди това са изчерпани. Това заяви на брифинг здравният министър в оставка от РБ Петър Москов. РБ и ГЕРБ проведоха среща в Министерския съвет.
„От гледна точка РБ да търси възможности и да се увери в наличието на реформаторско мнозинство в този парламент, от страна на ГЕРБ имаме ясната заявка, че в разговори за бъдещо мнозинство и за евентуално продължаване на реформаторските усилия, можем да влезем по същество само след фактическо връчване на мандат на следващата политическа сила, след БСП”, обясни Петър Москов.

Той добави, че за РБ продължава да е важно да се извърви цялото усилие и целият път. „Важно е тези разговори да бъдат пред очите на хората, да има предвидимост и след като са изчерпани всички възможности, тогава да се отиде на предсрочни парламентарни избори. Това е решението на Блока и той ще продължи да търси такова мнозинство”, обясни здравният министър в оставка.

Москов подчерта, че при неналичието на ясно мнозинство, заставащо зад реформаторски политики, колко ще бъде животът на този парламент няма никакво значение. „На този етап и двете политически сили сме скептични за това, но РБ ще продължи да полага усилия. Ако Плевнелиев реши да връчи мандат на РБ, ще подновим формалните разговори и първите разговори ще бъдат отново с ГЕРБ. Ако се достигне до решение за стабилно мнозинство, може и да има решение в този парламент, ако не и двете партии са готови да отидат на предсрочни избори”, заяви Петър Москов.

Потвърдихме и убедеността на РБ и ГЕРБ за стратегическо партньорство и в следващия парламент, ако вотът на хората го позволи, допълни той.

Москов посочи, че срещата с ГЕРБ протекла конструктивно и са били обсъдени в детайли двете години на съвместно управление на коалицията. „РБ и ГЕРБ дадоха високата си оценка за начина, по който в тези две години работеше коалицията и за резултатите, които постигна това управление, каза още Москов.