Президентът: Инвестициите в просветата са стратегически приоритет за всички институции

Най-благородната кауза е всички институции да се обърнат с лице към проблемите на образованието и учителите, каза Плевнелиев

Инвестициите в образованието трябва да продължат да бъдат стратегически приоритет за страната. Най-благородната кауза е всички институции да се обърнат с лице към проблемите на образованието и учителите. Това послание отправи държавният глава Росен Плевнелиев, който взе участие в официалната церемония по връчването на призовете на шестото издание на „Рейтинг на университетите в България“ - 2016 г.

Росен Плевнелиев напомни, че съвременното общество може да се справя с предизвикателствата на днешния ден само с помощта на качествена и ефективно работеща просветна система. „Проблемите ни днес произтичат от пропуснати възможности в образованието. Тероризмът, криворазбраният национализъм и популизмът намират своето обяснение там, където образованието се е провалило и където има ненаучени уроци“, заяви президентът пред ректорите на най-реномираните образователни институции в страната и представители на изпълнителната власт.

„Създаването на качествена рейтингова система на българските университети е национално отговорна кауза и резултатите от нейната работа са очевидни“, заяви президентът и изрази убеденост, че благодарение на ежегодно публикуваната класация  на най-добрите учебни заведения, днес младите в България имат възможност да направят информиран избор. „Рейтинговата система създава здравословна конкуренция измежду университетите. Тя е платформа, която помага на всеки млад човек да реализира правото си на избор“, заяви държавният глава.

Президентът отбеляза, че през последните години в сферата на образованието са реализирани редица важни постижения. По думите на Росен Плевнелиев, стъпки в правилната посока са направени в сферата на предучилищното образование и въвеждането на дуалната система за обучение. "Дуалната система помогна да бъде възстановена връзката между икономиката и образованието“, каза президентът и оцени положително тенденцията дуалното образование бързо да се разпространява във все повече образователни институции в българските градове.

По време на церемонията президентът Росен Плевнелиев връчи наградата за първо място в 21 професионални направления и специалния приз за висше училище с най-много първи места в различни специалности на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.