Оставиха в ареста българка и холандец, обвинени за трафик на наркотици

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Херберт К., холандски гражданин, и Даниела Г., българска гражданка, за това, че на 1.12.2016 г. са държали в съучастие с цел разпространение високорискови наркотични вещества в особено големи размери - престъпление по чл. 354а, ал.2 от НК. Стойността на намерените у тях наркотични вещества възлиза на над 125 000 лева. 
Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най–тежката мярка за неотклонение спрямо Херберт К. и Даниела Г.
За престъплението, в извършването на което са обвинени, законът предвижда наказание „лишаване от свобода” от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева.
Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че Херберт М. и Даниела Г. са автори на извършеното деяние. Съдът прецени, че е налице реална опасност обвиняемите да извършат друго престъпление и да се укрият, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража”. 
Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд Пловдив на 13 декември от 10 часа.