БАН ще получи 8 млн. лв. финансиране по проекти

Целево финансиране на проекти на Българската академия на науките бе договорено на среща в Министерски съвет днес

Целево финансиране на проекти на Българската академия на науките бе договорено на среща в Министерски съвет днес.

За следващата година отпуснатото финансиране е в размер на 8,3 млн. лв. В срещата взеха участие новоизбраният председател на Академията акад. Юлиан Ревалски, премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По всички дейности, които бяха одобрени, ще се работи и с всички следващи правителства. Искаме да бъдем полезни на българското общество. Съзнаваме нашата отговорност, ще направим всичко възможно, за да решаваме важни за България въпроси, каза след срещата акад. Ревалски.

Целевото финансиране ще бъде насочено към млади учени и докторанти, за проекти, свързани с демографската политика, за изучаване на сеизмологичните опасности, за работа на БАН в областта на образованието – проекти, свързани с нови подходи в образованието и квалификацията на учители. За тази дейност ще бъдат отделени 5,8 млн. лв., поясни акад. Ревалски.

По думите на финансовия министър Владислав Горанов на срещата е договорен нов формат на взаимоотношения между държавата и БАН. Той обясни, че става въпрос за целево финансиране на конкретни научни анализи и разработки, а 2 млн.лв. ще бъдат за младите учени и докторанти. Решението ще бъде фиксирано в нормативен акт на правителството, като целта е да не се превърне в институционално финансиране и да отиде за режийни разходи на БАН. Днес поставихме едно добро начало, което всяко едно друго правителство може да продължи – държавата да поставя приоритети, по които да работи БАН, целево възлагане на приоритети и финансовото им обезпечаване. Досега за БАН се говореше когато има избори за нов председател и при бюджет. Пътят, който трябва да се извърви е и от двете страни, заяви Горанов. Науката у нас е недооценена, добави той.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че БЕХ също ще си сътрудничат с БАН. БЕХ ще поеме част от финансирането за проекти в енергетиката. В рамките на 8,3-те милиона Министерството на енергетиката ще финансира целево с 2,5 млн. лв. проекти, свързани с енергийната ефективност, които ще бъдат осигурени по различни фондове, единият от които е Норвежкият, каза Ревалски.