Матео Ренци подава оставка

Свят

05-12-2016, 07:10

Снимка:

twitter.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Италианците гласуваха с „не” на референдума

Италианският министър-председател Матео Ренци понесе тежко поражение на референдума за конституционна реформа, показват първи прогнозни резултати, предаде Ройтерс.

Според прогнозни резултати, цитирани от телевизия РАИ, предложението за конституционна реформа е получило подкрепа между 39 и 43%, а против него са гласували между 57 и 61% от избирателите, участвали в референдума.

Най-активно гласуват гражданите в северните райони на страната, отбелязва агенция АНСА.

Активността – около 60%, е много по-висока спрямо предишните избори, когато през юни италианците гласуваха за общински власти.

Интересът на избирателите се обяснява отчасти с напрегната кампания преди референдума и с факта, че резултатът от вота вероятно ще определи бъдещето на правителството на Матео Ренци.

За действителност на референдума не се изисква определен кворум и резултатите ще бъдат зачетени независимо от избирателната активност.

Матео Ренци вече призна поражението си и заяви, че ще връчи оставката си на президента Серджо Матарела.

„Гласувалите с „не” победиха”, заяви Ренци на пресконференция в своята резиденция.

„Когато загубиш, не можеш да се преструваш, че нищо не се е случило…  опитът на моето правителство приключва тук”, каза премиерът.

Преди референдума Ренци обеща да напусне поста, ако италианците отхвърлят предложените от него промени в конституцията.

Реформата предвижда съсредоточаване на властта в ръцете на правителството. Критиците я определяха като антидемократична, а поддръжниците настояваха, че тя ще направи Италия по-стабилна.

След изявлението на Ренци за оставката, популисткото Движение „Пет звезди” на комика Бепе Грило заяви, че е на път да управлява Италия. Движението беше начело на кампанията за гласуване против предлаганите от Ренци конституционни промени.

Самият Грило приветства заявлението на Ренци, че ще подаде оставка, и призова за незабавни предсрочни избори.

„Сбогом, Ренци. Демокрацията победи, главният победител са италианците. Сега бързо гласуване. Новото изборно законодателство трябва да бъде прието за седмица”, написа Грило в своя блог.

Луиджи Ди Майо, един от лидерите на популитската партия, каза, че референдумът показва, че „гражданите са тези, които управляват институциите”, а не един човек като Ренци.

Ди Майо заяви, че движението ще започне работа по свое правителство.

Решението дали да приеме оставката на Ренци, или не, е на президента Серджо Матарела.

Очаква се премиерът да бъде помолен да остане на поста, поне докато парламентът приеме проектобюджет, което се предвижда да стане този месец, и евентуално да ревизира изборния закон, преди да бъде определена дата за избори, посочва Асошиейтед прес.