Откриват изложба с наградените творби от националния конкурс "С очите си видях бедата"

Младите художници ще получат грамоти и предметни награди, осигурени от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението"

Утре, 5 декември, ще бъде открита изложба с наградените творби от националния конкурс за детска рисунка с международно участие “С очите си видях беда”. Събитието ще се състои в Националния дворец на децата от 11 часа.

Младите художници ще получат грамоти и предметни награди, осигурени от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Проявата се провежда с подкрепата на Секретариата на Откритото частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа – EUR-OPA. Тази година проявата е посветена на 5-и декември – Международен ден на доброволеца.

Над 800 рисунки на деца на възраст от 6 до 18 години участват в рамките на традиционния Националния конкурс „С очите си видях бедата”. Жури, в което участваха представители на Националната художествена академия, Училището за изящни изкуства "Илия Петров", Национален дворец на децата и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, определи за наградите в три категории 27 ученици от цялата страна. В конкурса досега са участвали деца от държави от пет континента.

Утре във финалния етап ще бъдат представени и рисунки на деца от Индонезия, като част от тях са наградени и включени в изложбата. Конкурсът е свързан с учебното съдържание в детските заведения и средното образование за придобиване на знания и умения за действия при бедствия, пожари, аварии и катастрофи и оказване на първа помощ на пострадали. Като утвърдена национална изява за подрастващите конкурсът присъства в Националния календар за извънучилищните дейности на образователното министерство.