Българи събират средства за село Вировско на коледното хоро в Брюксел

Идеята е да се закупи поне един животоспасяващ медицински апарат

Наши сънародници в Белгия ще събират средства в помощ на село Вировско, което се намира в Северозападна България, предаде БНР. Това ще стане по време на традиционното коледно хоро в Брюксел. Идеята е да се закупи поне един животоспасяващ медицински апарат – дефибрилатор за местните жители, които са далеч от спешна медицинска помощ.

Клуб "На хорото в Брюксел" както всяка година събира стотици българи в зала в белгийската столица под звуците на фолклорната ни музика.

Тази вечер обаче, освен танци, ще има и специален коледен щанд за продажба на лакомства и ръчно изработени сувенири. Парите от продажбата са в помощ на фондация “Вировчица”, създадена от Изабела Христова. Тя обучава доброволци за оказване на първа долекарска помощ в село Вировско, където живеят предимно възрастни хора, разказва Десислава Бояджиева от организаторите на благотворителната инициатива в Брюксел: "Една от нейните приятелки беше една възрастна жена – леля Цветанка. Тя в един момент получава сърдечен удар, но линейката идва 1 час по-късно, след като леля Цветанка е поела по последния си път". Това събитие и всички останали неща, с които Изабела се сблъсква, я карат да създаде фондацията. Надеждата е с помощта на българите в Брюксел да се закупи дефибрилатор за селото: "Един нов дефибрилатор струва не по-малко от 3000 евро. Целта обаче е да се съберат за дефибрилатори за всичките села в община Враца. Апаратите ще бъдат за обществено ползване, поставени на известно на всички място".

Десислава вярва, че инициативата ще успее, защото българите в Брюксел обичат страната си и подпомагат благородни кампании. Хорото в Брюксел събира сърдечни хора.

Фондация „Вировчица“ има страница във Фейсбук с банкова сметка и телефони.