Инспекция по труда започва масирани проверки в зимните курорти

Масирани проверки в зимните туристически курорти започват от началото на следващата седмица дирекциите "Инспекция по труда" в София област, Смолян и Благоевград

Проверките са във връзка със старта на активния сезон. Приоритет ще бъде контролът по законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, заплащането на труда и работното време. Най-честите нарушения при сезонната заетост са свързани с незаконосъобразно полагане на извънреден труд, както и незаплащането му с увеличение. Не се заплаща с увеличение и работата през празнични и почивни дни. Не се осигурява задължителната междудневна и седмична почивка. Туризмът е и сред рисковите дейности за работа без трудов договор или сключване на договор за непълен работен ден при полагане на труд по 8 и повече часа, посочват от ГИТ.

От трудовата инспекция припомнят, че наетите не могат да започнат работа преди да им бъде предоставен екземпляр от трудовия договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението за регистрирането му в НАП и длъжностна характеристика. Хората трябва да се убедят, че в договора фигурират всички задължителни клаузи според Кодекса на труда - датата на сключване и продължителността му, мястото на работа, наименованието на длъжността и характера на работата, продължителността на работния ден или седмица, размера на основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, размера на основния и удължен отпуск.

През миналия туристически сезон - периодът декември 2015 г. и от януари до март 2016 г., дирекциите "Инспекция по труда" в София област, Смолян и Благоевград са направили 330 проверки в дейностите "Хотелиерство" и "Ресторантьорство". От тях 80 са за контрол за изпълнение на дадени задължителни предписания. Констатирани са почти 1500 нарушения, от които по трудови правоотношения - почти 840 бр., а по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд - около 600 бр.

Нарушенията, свързани със заплащането на труда, са 200 или една четвърт от всички нарушения по трудовите правоотношения. Около 200 са и нарушенията, свързани с възникването на трудовите правоотношения, като най-често те са свързани с липсата на някои задължителни клаузи в трудовите договори. На работниците често не се предоставят задължителните документи преди започване на работа или след прекратяването на трудовото правоотношение. Установените случаи на работа без трудов договор са 32. Съставени са 33 акта за установяване на административни нарушения.