Стамен Белчев дебютира с 2:0 за ЦСКА с Нефтохимик в Бургас

"Армейците" почетоха паметта на Машадо със специални фланелки и едноминутно мълчание

ЦСКА си върна третата позиция в Първа лига. Дебютът на временния старши-треньор Стамен Белчев се увенча с успех и столичният гранд се поздрави с важна победа като гост над предпоследния Нефтохимик с 2:0.

"Червените" нанесоха своя удар през втората част, когато точни за тима от Борисовата градина бяха колумбийците Рафа Перез и Густаво Кулма. Резултатът можеше да бъде и по-изразителен, ако не бяха пропуските на Преслав Йорданов и Десподов.


Техният опонент пък имаше реално една голова ситуация за целия двубой, която с лекота бе пропиляна от Венцислав Христов. Треньорът на Нефтохимик - Христо Янев пък бе аплодиран мощно от феновете на ЦСКА.

Така "армейците" събраха актив от 28 пункта, който ги приближи само на шест точки от втория Левски.

Отборът на ЦСКА почете паметта на бившия "червен" футболист - Филипе Машадо преди началото на двубоя с Нефтохимик.

Селекцията на Стамен Белчев излезе със специални фланелки, на които бе изразен лика на бранителя, който изгуби живота си при ужасяващата самолетна катастрофа край Меделин, която погуби живота на почти целия тим на бразилския Шапекоензе.


Срещата започна по противоречив начин. Въпреки тежкия терен, към него сякаш по-бързо се нагодиха гостите, които пробваха да нанесат своя удар след няколко бързи контраатаки. И при двете от тях грешникът се оказваше Кирил Десподов, който не успяваше да даде акуратен голов пас.

Гостите опитаха да сюрпризират своя съперник в 16-ата минута. Станислав Манолев напредна по крилото и центрира в наказателното поле. Бранителят Грънчов изчисти, но за негова зла участ подари коженото кълбо на връхлитащия Колев, който от средна дистанция прати топката високо в аут.

Малко по-късно Нафтата също демонстрира креативност в предни позиции. Капитанът Божинов изпрати великолепен пас зад отбраната към Мариян Огнянов. Той пое на гърди, но в момента, когато уж трябваше да вкара гол се подхлъзна и падна. Впоследствие Антон Недялков се намеси най-бързо и изчисти топката далеч от опасната зона.


В 25-ата минута ЦСКА трябваше сериозно да благодари на своя късмет, след като главният съдия Ангелов не видя как Петрус Бумал умишлено удря без топка Венци Христов. Провинение, за което чистосърдечно може да бъде даден дори и червен картон. Нужно е да се отбележи, че двамата имаха сериозна закачка от началото на мача.

До почивката голям изникна голям проблем пред Ицо Янев и компания. Станислав Маламов усука своето коляно и въпреки опитите му да продължи срещата, в крайна сметка бе заменен принудително от Емануил Манев.

Второто полувреме можеше да започне по фантастичен начин за Нефтохимик. Още с първата си атака за полувремето "шейховете" съумяха да матират все още неориентираната отбрана на ЦСКА. Няколко бързи паса пратиха топката към Манев, който светкавично я центрира към връхлитащия в наказателното поле Венци Христов. Нападателят на Левски обаче демонстрира ниска класа, стреляйки в аут от отличната позиция.

ЦСКА също изчака изгодно положение в своя полза. Отговорът на "червените" бе представен от Преслав Йорданов, който получи топката на границата на наказателното поле. Елегантният му удар обаче не намери целта.Така се стигна до изпълнението на корнер, който донесе и толкова радост за "червените" фенове. Завърналият се в титулярния състав Рафа Перез се измъкна на персоналния си пазач Ангел Грънчов и с глава прати коженото кълбо в незащитения ъгъл на Нефтохимик. Попадението бе първо за колумбиеца с фланелката на столичния гранд.

Силно афектирани от инкасираното първо попадение, "ранените" "шейхове" набързо допуснаха и втори гол. В 57-ата минута ЦСКА поде нова опасна атака чрез Бумал. Подаването му намери Густаво Кулма, който направи двойно подаване с Преслав Йорданов и след като се измъкна хитро от "сандвича" на Хомей и Ранджелович, мушна топката елегантно под плонжа на вратаря.

Домакините можеха да се върнат в мача само 180 секунди след втория гол на ЦСКА. Китанов не събра смелост да се намеси при един ъглов удар, оставяйки топката да стигне до далечната му греда, където дебнеше Манев. Халфът обаче бе изпреварен с миг от резервата Милчо Ангелов, който спаси "червените" от получаването на сигурно попадение.

До края гостите умело запазиха своята преднина и заслужено се поздравиха с осмия си успех от началото на сезона. Той можеше да придобие и класическо естество, ако в последната минута Станислав Манолев не бе стрелял в тялото на Янко Георгиев.

В следващия кръг на ЦСКА предстои домакинство на Пирин, който със сигурност ще пристигне със самочувствие след последния си успех над Дунав с 4:1. На Нефтохимик пък предстои визита на намиращия се в криза тим на Берое.