Очаквано, премиерът Борисов върна мандата за съставяне на правителство

В четвъртък държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи мандата на БСП

Държавният глава връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. След оставката на правителството и проведените консултации президентът по Конституция трябва да даде мандат на двете най-големи парламентарни партии и на трета по своя преценка. Премиерът Бойко Борисов върна мандата.

Президентът Плевнелиев покани премиерът в оставка Борисов да остане в президентството, за да обсъдят по-нататъшните стъпки в процедурата за съставяне на нов кабинет.

В четвъртък държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи мандата на БСП.

След като кабинетът "Борисов 2" подаде оставка, държавният глава започна консултации с парламентарно представените партии. След края на срещите, президентът свика Консултативния съвет по национална сигурност. До общо решение така и не се стигна и затова, от днес, президентът пристъпва към следващата процедура по Конституция - връчването на проучвателни мандати в опит за съставяне на кабинет в рамките на сега действащото Народно събрание.Единствено патриотите изразиха желание да се опитат да направят правителство в рамките на този парламент, ако им бъде връчен мандат. БДЦ - Народен съюз биха подкрепили експертно правителство, ако има съгласие между всички политически сили.