Караянчева: Бюджетът е балансиран и дава възможности

Мнoго е удобно опонентите ни да не споменават предимствата на бюджета

Ние няма да подкрепяме никого, отиваме на избори. Това заяви Цвета Караянчева в ефира на БНТ. "Не подкрепяме ПФ по три точки: първата е пенсиите, втората е санирането и третата е близостта до тезите, които подкрепят БСП", добави тя.
"Ние непрекъснато осведомявахме Борисов за това как се води дебатът в залата. Стигнахме до това решение, той прие предложението ни. В ГЕРБ решенията се взимат на широк диалог с изключителни аргументи", заяви Караянчева.

"Нормално е опозицията да критикува бюджета, но той е консервативен, балансиран и дава възможности. Бюджетът работи в различни политики. В него има завишени средства за здравеопазването, отбраната... Все пак, за да правиш политика, трябва да даваш и средства. Вярно е, че има и бая спорни моменти за опонентите ни, но с този бюджет доказахме, че продължаваме линията на политическо развитие", заяви Цараянчева.

Запитана дали се чете отказ от реформи в него, тя заяви: "В никакъв случай. Реформи има. В много сектори има много ниски заплати".

"Мнoго  е удобно опонентите ни да не споменават предимствата на бюджета. Все пак за култура се дават 20 на сто повече от м.г. И на нас ни се иска да даваме много повече за пенсионери и майки, но това са възможностите", добаяви Караянчева.

Относно твърденията на Валери Симеонов, че не е логично да се отпускат такива средства за саниране, без да се допитат до обществото, тя заяви: "Не бива да се сравняват санирането и пенсиите. Санирането е в полза на гражданите – това ще доведе до намаляване на разходите в домакинствата. Пенсиите се увеличават, но бавно и плавно, по определени правила. Ако направим 300 лв пенсия на тези, които не са се осигурявали, какъв ще бъде стимулът на другите да си внасят осигуровките. "Много популистки тези се казаха, но спомнете си преди 2 години политика, който обещаваше таблети на децата и 1000 лв пенсия".