Магично бе запалена елхата в Благоевград

Кметът Камбитов призова: "Да бъдем Заедно, да бъдем добри!"

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов запали светлините на коледната елха с помощта на малкото ангелче Кари, която изпрати магическа топка към Ангела на коледното дърво в Благоевград. Градът засия приказно и празнично пред хилядите погледи на малки и големи, дошли на площад „Георги Измирлиев“. Хиляди празнични светлини озариха площадното пространство с помощта на вълшебство, каквото има само по Коледа и само в Благоевград. Д-р Камбитов излезе на сцената с шестгодишната Сияна, за да повикат обичания от малки и големи Дядо Коледа. „В навечерието сме на най-семейния празник. Всяка година Благоевград има мото и избрахме тази година то да бъде „Заедно на Коледа“, защото на Коледа се събираме всички заедно, цялото семейство. Така е било винаги, така и ще бъде. Не знам дали сте се замисляли, но „Заедно“ е много силна дума, с много дълбок смисъл - заедно в живота, заедно всички най- любими хора. Kато се замислим, заедно обхваща най-важното за всички от нас. Замисляли ли сте се колко хора не могат да бъдат заедно по една или друга причина? А колко хора не знаят следващата година дали ще бъдат заедно? И защото ние винаги сме правили добро на Коледа, освен мото, традиционно имаме и кауза, тази година нашата кауза е Гери. Петгодишно дете, на което може да помогнем. Аз вярвам, че ще го направим, защото винаги сме го правили. Да помогнем заедно да може и тя много, много години да бъде заедно със семейството си. Искам да ви пожелая да бъдете добри, защото ако бъдем добри, и светът ще бъде по-добър. Да ви пожелая обич - да обичате, да бъдете обичани. Обичам ви! Весели празници! Бъдете здрави!“, каза кметът Камбитов в приветствието си към хилядите събрали се на площад „Георги Измирлиев“ жители и гости на Благоевград.

И тази година появата на Дядо Коледа бе очаквана изненада за всички. Чуха се звънчета, но не от шейна. Дядо Коледа пристигна със Снежанка и джуджетата, не по въздух, не от небето, а с влакче. Премина през хилядната публика и се качи на сцената на площад „Георги Измирлиев“. Белобрадият старец обеща, че и тази година ще има подаръци за всички послушни деца. За „Добре дошъл“ Дядо Коледа бе поздравен с изпълнението на Диляна Стоянова “Някога през декември” и танца на малките таланти от танцово студио “Божана” “Аве Мария”. Магичните моменти не спираха, а очакването на светлините се засилваше. Последваха изпълнение на деца от Православния център, които припомниха молитвата, която всеки изрича в празничната коледна нощ. Поредна изненада в богатата програма на Община Благоевград бе симбиозата в изпълнението на „Алилуя“ на хора при Ансамбъл “Пирин”, директора на Камерна опера Петър Радевски на пиано и солиста на операта Михаил Михайлов. Провокиращите красиви моменти продължиха с изпълнението на първата в света българска акробатична трупа “КАНЕТИКС” с основател и артистичен директор Сирма Добрев, известна като Жената-каучук, които танцуваха върху  фасадата на  VIVACOM. Малко преди началото на поредицата вълшебства, премина шествие, предвождано от приказни герои, детски духов оркестър, мажоретните състави на „Бижу“ и „Силвана денс“ и хиляди последователи. Коледният фестивал, който започна в първия ден на месец декември, бе открит от Биг Бенд - Благоевград, песента на Анна Мария, Александрина Механджийска и Детски хор „Мая“„Коледна елха“, Клуб по спортни танци “Коледен танц”, Петя и Боян –“ Когато Коледа дойде в града”, БОЖАНА –  “Аве Мария”.

Финалът бе грандиозен и магичен. Светещи топки се спуснаха от всички сгради на площад „Георги Измирлиев“, първата бе пусната от кмета д-р Атанас Камбитов и малката Кари. С докосването си до Ангела на елхата светнаха хиляди малки светлини и площадът засия в невероятна коледна украса. Цветовете се пренесоха и в небето с красивите фигури на зарята, която даде края на първата вечер от Коледния фестивал „Заедно по Коледа“, но постави началото на богата празнична програма през целия месец декември.