В Европарламента дискутираха ситуацията в ДР Конго

Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ): Политическият път на Демократична република Конго трябва да бъде променен

Санкции, политически диалог и посредничество: три ключови думи от резолюцията на Европейския парламент относно ситуацията в ДР Конго

Настоящата ситуация в ДР Конго беше обект на пленарен дебат на Европейския парламент с Върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини. В разискването участва и зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европарламента Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ, която беше ръководител на мисията на ЕС на последните президентски избори в ДР Конго през 2011 г. и на експертната мисия през 2014 г. След дебата беше гласувана и резолюция на Европейския парламент по темата, по която Мария Габриел бе преговарящ за Групата на ЕНП. Тя изразява неодобрението на Парламента относно неуспеха на правителството на ДР Конго да организира президентски избори съобразно конституционните срокове и разрастването на насилието вследствие на настоящата политическа криза.
 
„Последният път, когато обсъждахме ДР Конго в Европейския парламент, призовах да не се примиряваме с безсилието, предопределеността и мълчанието, изправени пред политическия път на Конго, който беше все по-ясен. Този път трябва да бъде променен и е време ЕС да бъде решителен в тази посока“, заяви Мария Габриел. Тя призова за вземането на конкретни мерки, като например налагане на целенасочени санкции срещу хората, отговорни за тежките репресии и политическата безизходица в ДР Конго. Тези санкции трябва да служат като предупреждение и напомняне за всички политически участници, защото те са отговорни за намирането на изход от кризата и за предотвратяването на по-нататъшното разпространение на насилието.

На следващ ред зам.-председателят на Групата на ЕНП отбеляза предизвикателствата на политическия преход в ДР Конго. „Приветстваме посредничеството на Африканския съюз и усилията на Националната епископска конференция на Конго (CENCO) за постигане на консенсус относно политически преход. От решаващо значение е всяко споразумение за преход да съдържа разумен график с конкретни срокове, за да се постигнат различните договорени елементи“, наблегна Мария Габриел.

Накрая тя призова за засилване на дейностите на ЕС за намаляване на възможността за нови случаи на насилие, което има опасност да продължи поради политическата безизходица в страната. Тя настоя за разширена подкрепа за реформи в сектора на сигурността и отправи въпрос към Върховния представител Федерика Могерини относно посредническия капацитет на ЕС. „Необходимо е да разширим капацитета на ЕС по отношение на посредничеството и работата на местно ниво. Това ще допринесе да се намали натискът и неудовлетвореността да се насочи към един истински проект за бъдещето на ДР Конго“, заключи Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ.