България ще е домакин за първи път на стартове от Световната купа по сноуборд през февруари 2017

Програма за развитие на сноуборда на БФ Ски и ММС финансира обучението на деца в четирите най-големи зимни центрове

България ще е домакин за първи път на стартове от Световната купа по сноуборд в Банско от 3 до 5 февруари 2017 г. Подробности около стартовете представиха на пресконференция ръководството на БФ Ски, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и двамата най-успешни български състезатели в сноуборда – Сани Жекова и Радо Янков.
Стартовете в Банско са 3 - два в паралелните дисциплини (PGS и PSL) и един по спийдбордеркрос. С организацията на стартовете Банско става единствения в света, който този сезон ще е домакин през един уикенд на 3 старта в сноуборда в различни дисциплини. Участие се очаква да вземат над 200 състезатели, които са елита в световния сноуборд.
„През следващата 2017 г. е нормално да обърнем по-голямо внимание на зимните спортове, защото тя е предолимпийска година за тях. От представянето на най-добрите ни спортисти в зимните спортове през предстоящия сезон зависи участието им на Зимните олимпийски игри през 2018 г.“, каза министър Красен Кралев. Той изрази увереност, че Сани Жекова и Радо Янков ще покажат най-доброто, на което са способни както на стартовете в Банско, така и през целия сезон. Министърът изрази своята увереност, че организацията на стартовете в Банско ще бъде на високо ниво и пожела успешен сезон на всичките ни състезатели в зимните спортове – ски алпийски дисциплини, ски бягане и ски скокове.
Радо Янков и председателят на БФ Ски Цеко Минев благодариха на Министерството на младежта и спорта и министър Кралев за създадената през тази година Програма за развитие на сноуборда, която се финансира с 50 000 лв. По нея в четирите най-големи зимни центрове се финансират допълнително треньори по сноуборд, които обучават деца. „Благодарение на програмата, в моя град, в моя клуб има много нови деца, които се обучават“, каза носителят на Световната купа по сноуборд.