Павлова: ПФ не подкрепя програмата за саниране

Обезпечаваме на 100% програмата в рамките на първия милиард, осигурен от нашето правителство

Не бих приела да бъда част от правителство на Патриотичния фронт. Това заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова в отговор на поставен към нея въпрос на брифинг в Министерския съвет.

Представители на Патриотичния фронт днес в парламента са заявили, че не подкрепят Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Ако тяхната позиция е, че искат да спрат програмата за саниране, аз като министър, отговорен за тази програма и за други регионални политики, няма как да се съглася да бъде спряна, тъй като това е основен наш приоритет, подчерта тя.

Нека видим на кой ще бъде връчен мандата, какви ще бъдат предложенията и позицията на Реформаторския блок, коментира Павлова в отговор на въпрос за съставяне на служебно правителство от Реформаторския блок. Изпълнителната комисия на партията е тази, която ще обсъди и вземе решение, ако се стигне до такъв вариант, допълни тя.

На днешното заседание на Министерския съвет бе прието постановление, с което осигурихме 1 млрд. лв. за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Така я обезпечаваме на 100% в рамките на одобрените до момента средства. Това обяви след правителственото задание министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова. Тя поясни, че с днешното решение  на кабината се гарантира, че всички одобрени жилищни сгради, които се работят в момента, или предстои да се санират през следващата година, ще бъдат финансово обезпечени в размера до 1 млрд. лв., одобрени от настоящето правителство. „Ние обезпечаваме на 100% програмата и не оставяме необезпечени и неразплатени договори, сключени по програмата“, посочи министър Павлова. Тя добави, че независимо кое правителство ще управлява, то няма да има основание и оправдание да не разплаща или спира програмата, в рамките на гарантираната инвестиция от 1 млрд.лв. „Програмата,  бе един от основните приоритети на правителството. Ние осигурихме възможности да се реализират сгради на стойност 1 млрд. лв. в страната и гарантираме,че всички те ще бъдат завършени“, подчерта регионалният министър в оставка.

„Нашата категорична воля и позиция е, че програмата трябва задължително да продължи с възможността за сключване на нови договори, като за целта бъде подкрепена и разширена с още 1 млрд. лв.“, коментира още Павлова. За целта след приемането на бюджета, ако бъде приет във вида, в който е предложен на народните представители, министърът изрази готовност да бъде внесени предложения в Народното събрание за съгласие програмата да бъде продължена и увеличена с още 1 млрд. лв.

„Това е нашата категорична воля, независимо кой и как ще формира правителство. Ако едно правителство не подкрепя тази програма, ние няма как да подкрепим действията му по спирането й. Това е нашата категорична позиция“, категорична бе Лиляна Павлова.  Тя благодари на министъра на финансите и всички бюджетни институции, които благодарение на мерките за  борба с контрабандата и водената фискалната политика, са дали осигурили излишък в централния бюджет, от където се осигуряват средствата за саниране. „С тези средства ние ще имаме възможност да се разплащаме през тази и следващата година“, увери Павлова.