ГДБОП е неутрализирала престъпна група занимаваща се с трафик на хора

Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура

Служители на ГД “Борба с организираната престъпност“ проведоха специализирана полицейска операция на територията на Видин и Брегово. В акцията, реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура, са участвали и експерти от Следствен отдел при прокуратурата.
В хода на операцията са задържани двама участници в престъпна група – П.П./30г./ и Я.Б./61г./ от Брегово. Според събраните до този момент данни мъжете набирали жители от региона с обещанието за земеделска работа в Швеция. След съгласието им те бивали транспортирани и превеждани през границата, а в Швеция – принуждавани да просят.
При процесуално – следствените действия на адресите на участниците в групата са иззети големи парични суми /шведски крони и български левове/ с различен номинал, документи на чужд език, мобилни телефони, златни накити, тетрадки и тефтери с имена и цифри със записки на лица и суми, както и банкови документи.Разпитани са множество свидетели.
Продължават процесуално–следствените действия по случая, включително и в сътрудничество с шведските власти.
На двамата е повдигнато обвинение и им е наложена постоянна мярка за задържане. Предстои повдигане на обвинение и на Е.П./30г./ - установен като техен съучастник.
Работата по документирането на престъпната дейност на задържаните  продължава под наблюдението на прокуратурата.