Ангелкова: Ние сме в "топ три" по богатство на артефакти в Европа (видео)

Туризмът дава надежда, просперитет мир и толерантност и подпомага сближаването на хората и на народите

България става все по-предпочитана туристическа дестинация, каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм, който се провежда в София.

Снегът ни радва, на прага сме на зимния туристически сезон и ние сме готови за него, каза Ангелкова. От януари до октомври сме посрещнали рекорден брой туристи - близо 7,5 млн. души и се надяваме до края на годината те да са повече от осем милиона като за първи път прехвърлят броя на населението на България, посочи тя. Приходите за периода също са рекордно високи - над 5,5 млрд. лева, което е ръст с 14,7 на сто спрямо миналата година, каза министърът.

Ние сме в "топ три" по богатство на артефакти в Европа, защото имаме над 40 хиляди открити артефакти на наша територия. Има с какво да впечатляваме нашите гости и туристи, каза Ангелкова. Целта ние е да обърнем внимание на връзката между културата, историята и туризма. Страната ни е с голям потенциал в туризма, а хората са ни изключително приветливи и гостоприемни и вярваме, че ще се превърнем в страна, която ще е предпочитана туристическа дестинация. Има още какво да се направи и най-вече в това да ни познават всички, но именно затова правим и подобни събития, каза министърът на туризма.

Туризмът не е само ваканция и почивка, той е и индустрия и дава работа на много хора. Туризмът дава надежда, просперитет мир и толерантност и подпомага сближаването на хората и на народите, каза Ангелкова.