Украйна може да загуби правото да проведе „Евровизия 2017“

Страната би трябвало да домакинства конкурса през май догодина

Украйна може да загуби правото да бъде домакин на конкурса за песен " Евровизия -2017" заради забавянето на неговата организация. Това съобщи пред украинската агенция ТСН ръководителя на Националната телевизионна компания на Украйна (НТКУ) Александър Харебин.

Според него, Европейския съюз за радиоразпръскване, който притежава марката "Евровизия", показа "червен картон" на НТКУ поради неспазване на сроковете.

Окончателното решение за това дали конкурса ще се проведе в Киев, Европейския съюз за радиоразпръскване трябва да вземе на Общо събрание на 8 декември.

Сред причините за това решение Харебин посочва украинската бюрокрация, неадекватно законодателство и пренебрежително отношение на някои длъжностни лица към конкурса.

Той смята, че има шанс конкурса да се проведе: Според него, през октомври Украйна е наваксала от изоставането в графика от три месеца на един.

Конкурса "Евровизия" се проведе през май 2016 в Стокхолм спечелен от украинската певица Джамала с песента "1944". Втора стана австралийската певица Деми Им, трети -  руският представител Сергей Лазарев .

В края на октомври стана известно, че Русия ще участва в конкурса през 2017 годината, въпреки влошаването на отношенията между двете страни.