Мария Габриел и президентът на Египет се срещнаха в Кайро

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и Абдел Фатах ал-Сиси обсъдиха предизвикателствата пред страната във вътрешен и външен план

Евродепутатът Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ и президентът на Египет обсъдиха предизвикателствата пред страната във вътрешен и външен план

Кайро, Египет - Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси посрещна в президентския дворец в Кайро евродепутата Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) и водената от нея делегация на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент в качеството й на зам.-председател на групата относно евро-средиземноморските отношения. Срещата с египетския президент беше водещата в рамките на двудневната мисия на делегацията в Египет, проведена с цел задълбочаване на междупарламентарното сътрудничество, обмен на информация за настоящото положение на сирийските бежанци в страната и по-общо сигурността и миграцията, на положението на християните в Египет и други ключови въпроси от взаимен интерес.

Във фокуса на срещата с египетския президент, в която участва и външния министър Самех Шукри, бяха ситуацията в страната и предизвикателствата във вътрешен и външен план. В контекст на вътрешното измерение се откроиха въпросите, свързани с парламентарната дейност, сигурността, икономиката, образованието. Приоритетни за Египет са икономическите реформи, стабилността на държавата и сигурността на гражданите. Други ключови области са образованието и туризма, който е нужно да се възстанови като сектор, свързан с осигуряването на заетост. Акцент бе поставен също върху необходимостта от засилване на сътрудничеството с ЕС.

Във външен план бяха дискутирани положението в Либия като съседна на Египет страна и най-пряко засягаща я, мигрантите, Сирия, отношенията със САЩ. Египет има важна роля за стабилността на Средиземноморския регион, вкл. за управление на миграционните потоци.