Р.Арнаудова: 19 чужденци са обвинени във връзка с размириците в Харманли

Общество

27-11-2016, 12:12

Снимка:

prb.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ангел Джамбазки:В бежанските лагери има и саморадикализирали се

Интеграция на бежанците чрез спорт

18 мигранти на съд заради безредиците в Харманли

Меглена Кунева в Стара Загора: Кризата в Харманли беше преодоляна

МВР със спешна организация за извеждане на агресивните бежанци от РПЦ - Харманли

Старозагорски военни и полицаи помагат за възстановяване на реда в Харманли

Жандармерист от Плевен, участвал в сблъсъците в Харманли: Беше една малка война

Първите лекари пристигнаха в центъра за настаняване на бежанци в Харманли

Т. Дончев: Реакцията на службите в Харманли беше напълно адекватна

Борисов: Част от мигрантите ще бъдат изведени от центъра в Харманли (снимки)

Бъчварова: Ситуацията в РПЦ Харманли е овладяна на 100 процента

Военни ще съдействат на МВР за охраната на лагера в Харманли

18 от обвиненията са по повод разследването на Района прокуратура - Харманли - за хулиганство

19 чужденци са обвинени във връзка с размириците в бежанския център в Харманли, съобщи говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова.  В ефира на “Хоризонт“ тя  уточни, че 18 от обвиненията са по повод разследването на Района прокуратура - Харманли - за хулиганство. 

Наред с това на още едно лице е повдигнато обвинение, но от специализираната прокуратура - освен за хулиганство, и за опетняване на българския флаг - това е човекът, който изгори знамето на България. “Повдигнато е обвинение от Районната прокуратура в Харманли за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост. Наказанието в този случай, за този вид хулиганство, е до 5 години лишаване от свобода. На човека, който изгори българското знаме, са повдигнати обвинение за две престъпления: едното е за престъпление против Републиката, престъпление по член 108, алинея 2-ра, за което се предвижда наказание “лишаване от свобода“ до 2 години или глоба, и хулиганство, за което, както ви казах, се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.”

Румяна Арнаудова съобщи, че в прокуратурата все още не постъпила информацията от разследването на ДАНС за лице от лагера в Харманли, свързано с радикална ислямистка групировка. Говорителят на прокуратурата каза още, че се води досъдебно производство и за упражнено насилие от представители на органите на реда, каквито сигнали има. Арнаудова уточни, че става дума за две пострадали лица, нараняванията са квалифицирани като “леки телесни повреди“, като в момента няма повдигнато обвинение срещу полицейски служител.

“Именно за тези действия, за които получаваме информация и от социалните мрежи, се води разследване, но към този момента нямаме повдигнато обвинение на конкретен полицейски служител. Всички тези обстоятелства ще бъдат установени, ще се разпитват свидетели, ще се изискат, ако са налични такива, разбира се, данни от други граждани, които са заснели с телефоните си събитията. Ще поискаме, разбира се, съдействието и на телевизиите, които имат репортажи във връзка с тези безредици.”

Румяна Арнаудова посочи, че няма данни хората, работещи в лагера да имат вина за размириците. “Нямаме информация за действия и бездействия на длъжностни лица, които да са провокирали или да са подпомогнали възникването на тези безредици.”

Говорителят на държавното обвинение заяви още, че засега се потвърждава версията, че основната причина за недоволството в лагера е желанието на някои мигранти да напуснат България и да отпътуват към Сърбия и Западна Европа. “Това беше първоначалната информация. Тя на този етап се потвърждава..... Категорично лицата (мигрантите, участвали в размириците - бел. ред.) не желаят да останат на територията на центъра. Намерението и желанието им е да отпътуват към Западна Европа и основно оплакванията са им за недобри условия на живот.”

По отношение на обвинения срещу министри Арнаудова коментира, че те са били повдигнати в момента, когато прокуратурата е събрала доказателства, като прокурорите са убедени, че обвиненията са обосновани.