Вижте цените на основните хранителни продукти

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 1,68 на сто до 1.329 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.

Базовото ниво на ИТЦ - 1.000, е от 2005 година. Оранжерийните домати поевтиняват с 0,7 на сто тази седмица и се търгуват по 1,50 лева за килограм. Цената на вносните домати се повишава със 7,5 на сто до 1,25 лева за килограм.
Българските оранжерийни краставици поскъпват с 3,1 на сто до 2,01 лева средно за килограм. Цената на картофите се задържа средно 0,65 лева за килограм на едро. Зелените чушки поскъпват с 0,7 процента до 1,35 лева за килограм на едро. Цената на червените чушки се понижава с 2,70 на сто до 1,46 лева за килограм. Цената на морковите се понижава с 5,4 на сто до 0,70 лева за килограм.
Зелето се търгува по 0,54 лева за килограм. Ябълките поскъпват с 5 на сто и се търгуват по 1,06 лв./кг. Цената на лимоните се понижава със 0,6 на сто до 1,79 лева за килограм. Гроздето от внос поскъпва с 2,3 процента до 2,20 лева средна цена. Кравето сирене се продава средно по 5,31 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" - по 9,98 лв./кг. Олиото се търгува по 2,07 лева за литър.
Цената на каймата се задържа средно 4,63 лева за килограм. Пилешкото замразено месо поскъпва с 1,6 на сто и се търгува по 3,80 лева за килограм на едро. Захарта се купува по 1,54 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", остава без промяна 0,82 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,20 лв./кг. Яйцата се продават 0,18 лева за брой на едро.