Евгени Стоев, ГЕРБ: Хората не трябва да стават заложници на популизма

Когато обещаваш нещо нереалистично и не можеш да го изпълниш, хората веднага разбират

Хората не трябва да стават заложници на популизма, защото този, който мисли да управлява, не може да се изправи и да дава обещания, които не може да изпълни. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново народният представител от великотърновски многомандатен район от ПП ГЕРБ Евгени Стоев.

Стоев поясни, че тези, които претендират за власт, трябва действително да си направят смислен анализ, да кажат какво очакват.

„Когато обещаваш нещо нереалистично и не можеш да го изпълниш, хората веднага разбират. Давам пример с Волен Сидеров, който преди време говореше, че ще вдигне пенсията на 500 лв., в тази кампания сумата е намалена на 200 лв. Който говори безотговорно, той не си прави сметка, че ще управлява в бъдеще“, допълни Евгени Стоев.

Той коментира и темата за спряната програма за санирането и заяви, че вече няма пари за тази година, но в проектобюджета са заложени 1 млрд. лева за следващата година.

„Мисля, че много програми ще спрат, защото след 2014 година до 2015 година бяха положени огромни усилия за внасяне, ускоряване на проектите и за максимално усвояване на средства по оперативните програми. Това са програмите за развитие на селските райони, за развитие на човешките ресурси, за рибарството и т.н. Програмният период, който започна 2007 година и трябваше да завърши 2013 година, при спазване на регламентираните срокове, ние го прехвърлихме през следващата година. В края на краищата успяхме да го затворим с 98,5% от общо договорените евросредства“, поясни Евгени Стоев.

Той допълни, че България не е от богатите държави и затова разчитаме на европейски средства, за да си оправим пътищата, да си оправим инфраструктурата, да си направим приветливи домове.

„Към този момент санирането е от националния бюджет, но преди това беше с европейско финансиране. Всички тези пари ще спрат през 2020 година. Европа няма да дава парите си на българите и гърците, тя също има проблеми с осигурителните системи, с бежанците и т.н. Така че те спокойно може да ни кажат: „вие сте до тук и не сте ни приоритет“, добави Евгени Стоев.