Откриха бюст-паметникът на Васил Левски (обзор)

Изграждането на този паметник е ясен израз на преклонение към саможертвата на Апостола на свободата

На официална церемония в събота бе открит бюст-паметникът на Апостола на свободата Васил Левски в парка на Военната академия „Г.С. Раковски". Идеята за изграждането на монумента е от около 2 години, когато в Столична община е получено предложение от инициативен комитет, съставен от военно-патриотични организации, сред които и полк. Емил Кузманов, един от организаторите на проекта. 

На церемонията присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, ген. Михо Михов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание и председател на инициативния комитет за изграждане на паметника, генерал-лейтенант от резерва и зам.-министър на отбраната Атанас Запрянов, генерал Константин Попов - началник на отбраната на Р България, кметът на район "Оборище" Васил Цолов, народни представители и министри, представители на държавна и местна власт, военни лица и десетки граждани. Държавният глава отбеляза, че изграждането на този паметник е патриотичен акт и ясен израз на преклонение към саможертвата на Апостола на свободата. Той заяви, че в нашата история няма друга такава личност, която да обединява нацията по начина, по който го прави Левски. Президентът Плевнелиев припомни, че Левски е мечтаел за република, в която всички имат равни права, независимо от етническа и верска принадлежност, но към днешна дата в България и света набира скорост ксенофобията, езикът на омразата, крайният популизъм и национализъм. По думите му ни трябва модерен патриотизъм и просветен национализъм, стъпили здраво на любовта към родината и уважението към различни. 

Според него България трябва да защитава историческият избор, който Левски е направил за нас, българите - да бъдем равни с другите европейски народи. Президентът коментира и това, че мнозина са тези, които тръбят, че нямаме идеал, цел и посока, удобно забравяйки, че националният идеал за чиста и свята република е дефиниран от Апостола. По думите му България няма как да просперира в режим на популизъм и криво разбран национализъм. Президентът отбеляза, че инвеститорите няма да дойдат в държава на олигархия, задкулисни зависимости и език на омразата. Според него зависи от всеки един от нас да изградим демокрация от европейски тип и социална отговорна икономка, в която човешките права и свободи и върховенството на закона са над всички. 

Ген. Михо Михов от своя страна посочи, че с издигането на този паметник в двора на висшето военно училище на Третата българска държава, се събират двама титани на национално-освободителната ни революция – Георги Стойков Раковски и Васил Иванов Кунчев. По думите му те са две лица на една и съща кауза – националноосвободителната, и като създатели и участници в българските легии, са положили основните на военното изкуство в тогавашната ни поробена родина. Освен това той припомни, че на тази дата преди 138 години е създадено първото военно училище на земската ни войска, за да се установи в същия район през 1892 г. и да приеме името „Васил Левски“ през 1945 г.