Кунева: Политически инфантилизъм е 100 % мажоритарно гласуване

Кризата в Харманли беше преодоляна, изслушване на ръководствата на МВР, МО, ДАНС и ДАБ и съвместните действия между институциите ще дадат решението занапред

Намесата на МВР беше адекватна и навременна. Това каза на брифинг в Стара Загора лидерът на „Движение България на гражданите” и вицепремиер в оставка Меглена Кунева. Тя подчерта, че трябва да се заложи на подготовката, екипировката, оборудването и психологическата подготовка на полицаите и органите на реда в такива ситуации.

Временното затваряне на Центъра в Харманли беше по въпроси свързани със Закона за здравето, коментира Кунева и каза, че засега нито европейската политика, нито световната дава отговор на  въпроса с овладяването на бежанските потоци. Япония има приети 12 бежанци. САЩ също не показват особен желание да приемат бежанци и очевидно тежестта е върху Европа, което няма как да не доведе до кризи, каза още тя. По думите й това, че България за ден-два се справи със ситуацията в Харманли показва, че страната има капацитет да разработи ефективни мерки и да се справя с управлението при подобни кризи, като се обяви за съвместно действие на институциите.

На въпрос за каналджиите, Кунева каза, че антикорупционният закон би дал отговор на въпроса, защото по силата на този закон могат да се правят проверки, да се подаде сигнал от всеки гражданин, включително подписан или не, да се предоставят на органите снимки, информация, която доказва деянието, от страна на гражданите и местното население, които познават средата и нарушителите, за да се спрат каналджиите. Кунева изрази разочарование, че 43-то НС отхвърли антикорупционният закон в първия му вариант, дори без обсъждане. Сега законът е приет на първо четене в по-радикалния си вариант и до края на работата на този парламента е ключово да бъде приет и на второ, категорична бе тя.

Недопустим политически инфантилизъм е 100 % мажоритарно гласуване. Подценихме темата, защото сметнахме, че след като сме предложили преференция без праг – което е честно и справедливо, то това е ясно за всички, бидейки чисто гласуване за личности. Подценихме и това, че след като няма нито една система, основана на 100 % мажоритарни избори, то и България няма да предприеме такъв авантюризъм, посочи Кунева. Тя допълни, че за ДБГ и РБ това е неприемлива система, защото не дава представителност на хората и крие рискове от влизане в парламента на олигарси и хора, които не представляват гражданите, както и от връщане към двупартиен модел.

Димитър Делчев посочи, че във вторник в 13,30 ч. в Народното събрание ще има голям дебат с топ експерти, политици, партии, специалисти, неправителствен сектор, за да се търси решение на въпроса за мажоритарното гласуване и рисковете и преимуществата от него. Но не може да се приеме абсолютно мнозинство в два тура, защото това дори в законопроекта на Мая Манолова не е спазено –там абсолютното мнозинство е заменено с обикновено, посочи той. По думите му, чисти мажоритарни избори ще са поне два пъти по-скъпи, ще се напълни с олигарси и хора с прякори в парламента, ще се стигне до двуполюсен модел или модел с 2 до 3 големи партии в парламента и те няма да представляват всички граждани. Той добави, че и немската система не е напълно приложима и също е пропорционална, макар и със силен мажоритарен елемент.

На въпрос за нова националистическа вълна, на базата на говорене против бежанците, съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски отговори, че наистина националпопулистите взеха връх и срещу тях трябва да се изправи разумна политика, която слага не партийни и предизборни, а националните интереси и сигурност на първо място. Идеята на правителството да се разделят хората в центъра в Харманли на две групи - семейните, с децата и спазващите правилата, и другите, които участваха в сблъсъците, които нарочно унищожават документите си и са опасни за останалите с агресивното си поведение, е много добра. Аз съм за екстрадиция на вторите, както излезе с декларация и РБ вчера, подчерта Найден Зеленогорски.

Зеленогорски допълни, че решението е да се създадат центрове извън населените места, което дава друга възможност за контрол на ситуацията. Това са временни решения, но в този момент е мярката, която отделя спорното от безспорното, за да има време службите и органите да се съсредоточат в опазването на сигурността на гражданите и държавата. По едно и също време се случиха подобни сблъсъци и на други места в Европа. Надяваме се следствените действия да установят истината има ли обща организация и опасни за националната сигурност хора сред участниците в сблъсъците, каза Зеленогорски. На фона на страха и тревогата на местното население, ако центърът не беше затворен, можеше да се стигне до други, големи проблеми, защото напрежението беше вече много голямо, коментира той.

Общинският съветник от „Движение България на гражданите” в  Харманли Светла Георгиева подчерта, че ситуацията в Харманли вече е под контрол. Има разлика в пребиваващите в Центъра от откриването на лагера до днес. Първоначално бяха семейства с деца, самостоятелните младежи бяха много по-малко. Това прави впечатление на хората в града, коментира Георгиева и добави, че тя самата е работил в Центъра повече от година. Има повече мъже до 35 години сега, движат се на групи, но не трябва да се спекулира - няма сблъсъци с местните хора. Ние сме най-охраняваният град и има засилено полицейско присъствие, мерките, които се взеха, се одобряват от жителите на града, каза тя. Кметът и общинските съветници се стремим идеите на гражданите и на пребиваващите в Центъра да се осъществяват така, че хората да живеят спокойно и без напрежение. Тя подчерта, че Харманли е транзитна точка и след получаването на документи, бежанците искат незабавно да напуснат страната. Георгиева посочи, че декларацията на РБ за скрининг на пребиваващите в центъра и информацията от него да се предоставя публично, и на местните жители, както и за изпращането извън страната на агресивните и опасни лица от Центъра е стъпка в правилната посока и е ефективно решение на създалата се ситуация.

На въпрос за КСНС във вторник, Меглена Кунева отговори, че се очаква там да се разгледат мерки за превенция на подобни ситуации на други места в страната. Трябва да се поканят хора, които да обучат българските специалисти за реакции в такива ситуации, каза Кунева и допълни, че ДАБ работи под огромен натиск, но председателят Петя Първанова е човек с опит. Не трябва да се спестява никаква информация и трябва да има пълна публичност, в това число и за медиите, по въпросите, свързани с бежанския поток, каза още Кунева. Тя добави, че изпращането на военни сили на границата и увеличаването на полицейски ресурс в населените места с центрове за бежанци са решения в правилната посока и че РБ настоява Народното събрание да подкрепи решение за незабава екстрадиция на нарушителите на реда и опасните лица извън страната. По думите на Кунева, образованието и подготовката на кадри са част от задачата на държавата в предотвратяването на радикализма и популизма. Едно от първите неща, които направих в МОН, беше да обявя за защитени специалности като арабистиката например – виждате, че в тая ситуация подобни специалисти са изключително необходими, добави тя.

На въпрос за участието на ДБГ и РБ в кабинет в рамките на това мнозинство в 43-то НС, Кунева отговори, че никой не може да направи подобен кабинет без участието на ГЕРБ. РБ и ДБГ в такъв кабинет, нито в служебен, няма да участват със свои политически представители, категорична бе тя, защото не би бил стабилен. Тя добави, че РБ е в добра кондиция и се готви за предсрочните избори. За правителства на националното единство Кунева посочи, че може да е само под егидата на президента и всички политически сили трябва да участват в съгласието за такъв кабинет, като КСНС във вторник е една последна възможност да се обсъди такъв вариант, преди връчването на мандатите.