Цветанов: След КСНС ще бъде решено дали и кога ще има предсрочни избори

Той призова политическите партии да не се заиграват с темата за мигрантите и да не нагнетяват напрежение

След Консултативния съвет по национална сигурност при президента Плевнелиев във вторник ще бъде решено дали и кога ще има предсрочни парламентарни избори. След вторник всичко ще бъде ясно, заяви Цветан Цветанов пред Би Ти Ви. ГЕРБ и БСП в един кабинет към момента не мога да си представя, каза зам.-шефът на ГЕРБ на въпрос на водещата с кои партии би управлявала ГЕРБ. Цветанов уточни, че това ще е възможно отново с Реформаторския блок и с патриотите, като подчерта, че Патриотичният фронт са по-коректни от РБ, при които позициите се сменят непрекъснато. "Малко съм по-далече от темата за „агнешките главички“, трябва да бъдем по-концентрирани към реалните проблеми и към това как да се обединяваме", каза още зам.-председателят на ГЕРБ, попитан кого визира премиерът в оставка с репликата си от нощта на изборите: "Пожелавам приятна игра на агнешките главички".

По повод законопроекта за мажоритарна система на Мая Манолова, Цветанов каза, че ГЕРБ няма да го внесе, защото не е пълен, не съдържа абсолютно никакъв анализ, липсва и новото райониране. Според Цветанов начинът на избор на депутати с 2 тура също поражда недоверие, тъй като не може да се гарантира устойчиво мнозинство в парламента.

След като се стигна до размириците в Харманли, явно има нещо, което държавата не е направила навреме, оцени Цветанов. Той призова политическите партии да не се заиграват с темата. Цветанов разказа, че е помолил лично лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за това. Трябва да сме отговорни като политици, да не допринасяме за нагнетяване на напрежението, заяви Цветанов. Според него е трябвало много на брой медицински екипи да влязат в центъра в Харманли още в деня след затварянето му заради съмнение от заразни болести.

"Всички партии трябва да се ограничим от присъствие, когато има организация на протест. Когато стартира президентската кампания имаше протести в Овча купел и напрягаха обстановката. Политиците го използваха за пиар. Казах на Каракачанов, че тази тема, която засягат патриотите е много особена", каза още Цветанов.

"Българската държава е най-голямата жертва от размириците в Харманли. Искам да поздравя полицията за това, което направиха и пред това, което се изправиха!  Полицаите показаха невероятен професионализъм, поздрави ги зам.-шефът на ГЕРБ. 29 от униформените пострадаха по време на бунта. "Тези от мигрантите,  които са били в помещенията, а не са се бунтували, не са пострадали. Имало е призоваване на сирийската общност да излезе и да се присъедини към протестите. Ако не бяха хвърляли камъни срещу полицаите, нямаше да пострадат. Вината си е тяхна. Можеше да има и по-тежки последствия!". Това каза в заключение Цветан Цветанов по темата за бунта в Харманли.