Г. Марков: Новият кабинет пак трябва да е начело с Борисов

От снощи мисля, че ГЕРБ трябва да поеме мандата и да опита да направи кабинет, след разговор с останалите парламентарни групи

Бойко е велик държавник, не като Меркел. Той единствен предложи на декемврийското заседание да се обсъди намесата на НАТО за мигрантите. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият конституционен съдия Георги Марков.


"Трябва да направим две неща. България е в конституционна процедура на излизане от политическа криза. До снощи мислех, че Борисов е постъпил честно, отказвайки се от премиерския пост. От снощи мисля, че ГЕРБ трябва да поеме мандата и да опита да направи кабинет, след разговор с останалите парламентарни групи. На изборите ще имаме същия раздробен парламент и най-много Марешки да замени Бареков в него. Новият кабинет пак трябва да е начело с Борисов. Няма в момента български политик, който да е толкова добре приет навън. Трябва да се удари по масата и да се кажа на Меркел, че ни е дошло дотук. Вишеградската четворка е готова да ни плати стена на границата. Тези страни са готови да ни помогнат", смята Марков.

"Борисов положи усилия за опазване на българската граница. Ние водим леко разкрачена политика, за да не си развалим отношенията с Меркел, защото много зависим от европейските фондове, но когато става дума за живота и честта на българските граждани, трябва да се противопоставим. Да си свалим гащите и да си дадем суверенитета, за да построим трети мост на Дунава? Не може! Трябва да й се каже на Меркел: Вие си ги пускайте там, да ви изнасилват жените. Ние си оставаме християни и си запазваме суверенитета", каза той.

"Не ме тревожи дали идват новите популисти. Виках от радост на бул. "Витоша" когато Тръмп спечели, сякаш "Левски" е победил ЦСКА. Не искам един дядка на име Юнкер", поде Марков, но бе скастрен от водещата, че не бива да говори така. "Не прекрачвам границите, хората в Европа не искат тази политика", каза той.

"Не е вярно, че Бойко често се консултира с мен. Той е пълнолетен, не съм му настойник. Не съм му казвал да прави нов кабинет, това си го помислих снощи", призна още бившият конституционен съдия.