Мария Габриел води делегация на Групата на ЕНП на мисия в Египет

В състава на делегацията са председателят на Комисията по външна политика в Европарламента Елмар Брок и евродепутатът Вим ван де Камп

Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Северна Африка и Близкия Изток, е начело на делегация от членове на парламентарната група на ЕНП, която ще бъде на посещение в Египет на 26-27 ноември. В състава на делегацията са председателят на Комисията по външна политика в Европарламента Елмар Брок и евродепутатът Вим ван де Камп.

Ключови в програмата са срещите с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси,  министъра на международното сътрудничество, министъра на външните работи, папата на Коптската православна църква, председателя на Народното събрание, генералния секретар на Лигата на арабските държави, експерти от Международната организация по миграция и Върховния комисариат на ООН за бежанците. Посещението включва още срещи с посланиците на държавите-членки на ЕС в Египет, с представители на гражданското общество и политическите сили.

Египет е ключова държава в регион, който е толкова близо и толкова важен за Европа. Мисията ще даде възможност на парламентарната делегация на Групата на ЕНП да се запознае на място с политическата ситуация, положението в областта на миграцията и сигурността, ситуацията с човешките права. Основните цели са задълбочаване на междупарламентарното сътрудничество, обмен на информация за настоящото положение на сирийските бежанци в страната и по-общо сигурността и миграцията, на положението на християните в Египет, по-специално коптите.