Зам.-министър Любен Петров обсъди възможностите за сътрудничество с Китай в иновативни производства

През последните десет години износът ни за Китай нараства близо осем пъти – от 78 млн. щ.д. през 2006 г. до 612 млн. щ.д. през 2015 г.

България се стреми да развива иновативни производства с висока добавена стойност и това е сектор с потенциал за развитие на сътрудничество с китайски партньори. Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров на среща с делегация от Китай, водена от Ли Мън, заместник-министър на науката и технологиите, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката. Заместник-министър Петров представи възможностите за участие на високотехнологични китайски компании в първия научно-технологичен парк в България – „София Тех Парк“, който е 100% държавна собственост.

Други приоритетни проекти, по които работи Министерството на икономиката за привличане на китайски инвестиции, са свързани с развитието на индустриалните зони, управлявани от „Национална компания индустриални зони” ЕАД. Компанията управлява три действащи зони (Видин, Русе, Свиленград) и пет в развитие (София - Божурище, Бургас, Варна, Карлово, Телиш - Плевен). Министерството на икономиката работи и по проект за изграждане на Икономическа и индустриална зона Стара Загора. С подкрепата на министерството се ползва и проектът за изграждане на Евро-китайска зона за икономическо развитие в рамките на Тракия икономическа зона в Пловдив.

Вярвам, китайските компании ще се възползват от предимствата, които България предлага като платформа за китайските продукти към Европейския съюз (ЕС)“, заяви заместник-министър Петров. Той представи инвестиционните условия у нас, свързани с прилагане на най-ниските данъчни ставки в ЕС в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа. „Като член на Европейския съюз, България предоставя безмитен достъп до пазара на ЕС. Със своето географско положение, страната ни е важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД. През 2015 г. България заема седма позиция като най-бързо развиваща се икономика в Европа с ръст на БВП от 3%.“, изтъкна заместник-министърът.

През последните десет години износът ни за Китай нараства близо осем пъти – от 78 млн. щ.д. през 2006 г. до 612 млн. щ.д. през 2015 г., което е показателно за интереса на българския бизнес към китайския пазар. Вносът от Китай през последните десет години също нараства, но с далеч по-умерени темпове (през 2006 г. е в размер на 961 млн. щ.д., а през 2015 г. е 1 млрд. и 76 млн. щ.д.). Въпреки, че през 2015 г. и първите шест месеца на 2016 г. се отчита спад в българския износ за Китай и в двустранния стокообмен като цяло, Китай продължава да заема второ място сред експортните ни дестинации извън Европейския съюз, след Турция. По данни на БНБ, за периода 1996-2015 г. инвестираните средства от Китай са в размер на 86.4 млн. евро.