Първи плаж с отнета концесия

Туризъм

25-11-2016, 10:08

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Северен бургаски плаж на концесия

Причината са сериозни нарушения на условията

Междуведомствена комисия, под ръководството на министерство на туризма взе решение за прекратяване на концесията на плаж Слънчев бряг- север. В четвъртък всичките ѝ членове подписаха решението. Още през август министър Ангелкова съобщи, че концесията ще бъде отнета, а концесионерът на тази ивица може да бъде санкциониран с 300 хиляди лева.
Причината са сериозни нарушения на условията на концесията, обясниха експертите. Нарушенията на "Слънчев бряг - Север" са свързани с поставяне на търговските обекти на повече от позволената площ и с неравнопоставеност между платена и безплатна зона. Досега на концесионера на ивицата бяха налагани глоби. Концесионерът беше заплашван многократно с отнемане на концесията от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, когато тя отговаряше за тях. Павлова беше внесла за разглеждане в Министерския съвет подобно решение. Тогава обаче беше определен срок до 1 юни 2016 г., в който концесионерът да изпълни определените в договора задължения, което не се е случило.
"Ще отнемаме концесия на плажове, които не спазват предписанията и не прекратяват нарушенията си", каза преди време министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. Според правилата концесионерът на плаж Слънчев бряг - север има право да обжалва отнемането на концесията.
Концесионер на "Слънчев бряг-север" от 2002 г. насам е пловдивското дружество "Сънинвест". Участие в него имат собственици на хотели и заведения в Слънчев бряг и в други черноморски курорти – например Сава Чоролеев, мажоритарен собственик на захарния завод "Победа" в Бургас; бизнесмените и хотелиери Ветко Арабаджиев и Румен Чандъров; "Елеонора транс" - компания с участието на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Сред акционерите са и пловдивчаните Петко Кисьов и Ангел Палийски. Палийски е един от собствениците на хотел Bellevue в Слънчев бряг.