400 арестувани мигранти след бунта в Харманли (обзор)

Обстановката към момента е спокойна

Близо 400 чужденци са задържани за вандалски действия след проявите на недоволство в Регистрационно-приемателния център в Харманли. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Други 15 чужденци са задържани за повреждане на имуществото в лагера.

24 полицаи са пострадали при размириците. Те са прегледани от медици и са освободени.

Припомняме, че след 20.00 часа снощи сред настанените в центъра възникна спонтанна проява на недоволство. За да възстановяват реда, органите на реда използваха водно оръдие, халосни и гумени патрони и помощни средства.

От МВР допълват, че са образувани две досъдебни производства. Продължават да се събират доказателства. Разпитват се свидетели.

БТА съобщава, че прокуратурата е започнала няколко разследвания за нанесени телесни повреди и за унищожаване на повреждане на имущество. Разследванията се водят от прокурори от Районната прокуратура в Харманли.

От ведомството уверяват, че към момента обстановката в бежанския център е нормализирана и спокойна.

Напрежението в лагера ескалира вчера около 12.00 часа на обед, като мигрантите се опитаха да излязат през няколко различни места. Те започнаха да палят огньове, да рушат сградите, да изнасят и палят дюшеци. Чужденците замеряха с камъни изпратените на място полицаи и жандармеристи.

В следобедните часове напрежението бе успокоено, но то отново ескалира вечерта. Минути преди 20.30 часа силите на реда влязоха в центъра, за да опитат да приберат непреклонните мигранти по стаите.

От вчера на място в лагера е шефката на Държавната агенцията по бежанците, която разговаря с чужденците. Днес ще продължат преговорите между нея и излъчена от мигрантите контактна група. Бежанците настояват да бъдат пуснати да излязат от лагера и границата със Сърбия да се отвори.

Първанова настоява, че лагерът не е под карантина, защото обитателите могат да се разхождат спокойно на територията му. Те обаче временно нямат право да напускат центъра, заради притесненията на местното население в Харманли от опасни зарази. Очаква се медици да отидат на място и да прегледат всички чужденци за заразни болести.

През нощта на място в центъра пристигна и премиерът в оставка Бойко Борисов. Той увери, че на всички, които са извършили вандалски действия, ще бъдат повдигнати обвинения. Борисов подчерта, че бунтът е бил предизвикан предимно от афганистанци. Според него бунтът е организиран отвън.

Бойко Борисов призова да бъдем внимателни, когато някой апелира за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото по думите му мрежите на ИДИЛ много внимателно следят и "Фейсбук", и това, което излиза по новините. "Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки", предупреди Борисов.