Тръгва първото дело за лов на бежанци срещу Перата

Крими

25-11-2016, 09:58

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Странна теория: Перата не обирал мигрантите, а те него

Низамов с неустановеното в хода на разследването лице с маска повалили трима на земята и ги вързали със свински опашки

Първото дело за „лов“ на бежанци тръгва днес в Районния съд в Бургас. Обвиняем е Петър Низамов – Перата. Той е обвинен за това, че на 10 април, в землището на малкотърновското село Евренозово, противозаконно е лишил от свобода, като е задържал и вързал трима афганистанци на възраст 18 г. и 19 г. В началото на 2016 г. Петър Низамов, чрез социалните мреци, запова да организира неформална група, самоопределяща се като цивилни отряди за защита на българските майки и вярата. 
Низамов е обвинен и за това, че на 12 април, в апартамент в Бургас, без надлежно разрешително, е държал високорискови наркотични вещества – коноп с нетно тегло 1.015 гр. 
В началото на 2016 год. Петър Низамов чрез социалната мрежа „Феисбук” започнал  да организира неформална група лица самоопределяща се като цивилни  отряди  за защита на българските майки и вярата. Низамов взел решение да обикаля  българо – турската граница с негови съмишленици и да залавят бежанци около  границата на българска територия. По време на контактите си Низамов и лицата от „Фейсбук“ обсъждали намерението си за залавяне на бежанци по границата.
През нощта на 9/10.04.2016 год. свидетелите Саадат, Доост и Исхаки заедно с останалите афганистанци от групата преминали под  оградата на българо – турската граница, водени от турци, говорещи кюрдски  и се придвижвали пеша  през гората. На 10.04.2016 год. тримата свидетели Саадат , Доост  и Исхаки спали до късно сутринта  и когато се събудили установили, че са изоставени от групата и са сами в непозната за тях местност на българска територия.
Отделилата се група на Низамов се отправила  в посока на границата  и се натъкнала на тримата свидетели. Низамов с неустановеното в хода на разследването лице с маската повалили Доост, Исхаки и Саадат на земята и с помощта на кабелни превръзки – тип миши опашки вързали ръцете им отзад на гърба и ги притиснали към земята, с което ги лишили от възможността да се придвижват свободно. След това  Низамов завързал и тримата свидетели заедно един към  друг, с което също ги лишил от възможността за придвижване. Към този момент се присъединили останалите лица от другите две групи. След като лишил от свобода тримата пострадали, Низамов започнал да ги удря с ритници по краката, както и с шамари. След това Низамов и неустановеното лице с маската започнали да претърсват  лежащите на земята свидетели, бъркайки в джобовете им  и претърсили ръчния им  багаж. Низамов започнал да обикаля около лежащи Доост, Исхаки и Саадат  държейки в едната си ръка газовия пистолет, а в другата ножа тип мачете, с което допълнително ги плашел. След като не намерили никакви ценни вещи, Низамов и лицето с маската, започнали да разпитват  Саадат дали носи  „мъни“ (пари) и „телефон“, но  и тримата Саадат,  Доост  и  Исхаки нямали в себе си пари и телефони, както и други ценни вещи.
Тези действия продължили около 30 минути. След това Низамов освободил  Саадат, Доост  и Исхаки и им разпоредил  да вървят към  Р. Турция. Тримата свидетели – афганистанци се отправили в посока на турската граница, като отишли в местността „Дълбокия алчак“ в близост до река Велека. Въпреки, че е разполагал с мобилен телефон Низамов, както и останалите лица  не са уведомили органите на МВР за задържането на тримата афганистански граждани.