Бюджет 2017 е добър и реалистичен, смята Румен Христов от РБ

Румен Христов коментира и напрежението в бежанския лагер в Харманли от снощи

Бюджет 2017 е добър и реалистичен. Друг е въпросът с тези поредни промени, които ще се случат в изпълнителната власт, дали той ще може да бъде изпълнен във вида, в който е заложен. Но винаги е по-добре да имаш един бюджет, който ако не бъде харесан от новото мнозинство, би могъл да бъде актуализиран, заяви в студиото на "Денят започва" депутатът от Реформаторския блок Румен Христов.

Бюджетът отразява политиките на мнозинството, което го внася. Политиките са в посока образование, здравеопазване, опазване на националната сигурност, повишаване на отбранителните способности на българската армия, енергийната ефективност, каза Христов.

"Добре е, че в този бюджет имаме намаляване на заложения бюджетен дефицит. Бюджетът разрешава значително повече харчове от тази година, които отиват за повишаване на заплатите на учителите, за реализиране на заложените политики", обясни той.

Румен Христов коментира и напрежението в бежанския лагер в Харманли от снощи. По думите му това рано или късно е щяло да се случи. 

„Аз съм много учуден от недоволството на тези хора. Първо те са нарушили българските закони, преминавайки границата без разрешение. Те са нелегално пребиваващи в България и същевременно проявяват каприз по отношение на начина, по който са посрещнати тук. 

По думите му в основата на стълкновенията са афганистански емигранти, които не са бежанци. И те подлежат на екстрадиция. За него най-доброто наказание за вандалите е да бъдат върнати в страните, от които са дошли. Става дума за страни, в които няма военни действия, каквито са сирийските бежанци, уточни той.