ГДПБЗН стартира изпълнението на проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество

Общата стойност на проектите възлиза на 1 704 128,00 евро

На официална церемония днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройство бяха връчени първите договори за изпълнение на проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП  България – Сърбия 2014-2020 г. Бенефициент на три от спечелилите проектни предложения, разработени по приоритетна ос 3: „Околна среда”, е ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.  Общата стойност на проектите възлиза на 1 704 128,00 евро. Договорите бяха връчени от министъра в оставка Лиляна Павлова, заместника й  Деница Николова и  помощник-директора на Службата за европейска интеграция на Република Сърбия Санда Шимич.
Съобразно изискванията на Програмата, проектите включват инвестиционен компонент за доставка на специализирано оборудване. Предвидени са обучения на целевите групи, дейности за повишаване на обществената осведоменост по различни видове рискове, разработване на съвместни оперативни процедури (СОП) за превенция и управление на риска при бедствия и др.

Проект „Повишаване капацитета за управление на риска при големи горски пожари в трансграничния регион – координация, обучение, наблюдение, иновативни методи и технологии”, с общ бюджет от 587 856,32 евро, е с водещ партньор Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР и реализиран в партньорство със Сектор за извънредни ситуации при МВР, Сърбия.  Целта на проекта е да се подобри съвместното управление на риска при гасенето на горски пожари в трансграничния регион, както и да се повиши информираността на населението за причините за възникването на горски пожари. Целевите групи по проекта са местното население на Монтана и Пирот, както и специализираните местни структури на ГДПБЗН и сръбския Сектор за управление на извънредните ситуации. Продължителността на проекта е 24 месеца.

Проект „Съвместна тренировъчна програма за превенция и управление на горски пожари”, с общ бюджет от 597 099,91 евро, е с водещ партньор Академия на Министерство на вътрешните работи (АМВР), реализиран в партньорство с ГДПБЗН и Университета в Ниш. Основнта му цел е подобряване на общата готовност, по-тясно сътрудничество и обмен на знания и добри практики за превенция и управление на горски пожари от българските и сръбските специализирани национални и образователни служби. Очаква се след изпълнението на дейностите, заложени в проекта, да се подобри механизмът за взаимодействие, комуникация и интервенция при управлението на горски пожари в трансграничния регион. Ще бъде закупен специализиран автомобил, лабораторно оборудване и тренировъчен софтуер. Партньорите ще разработят и съвместна тренировъчна програма и обща стратегия за управление на горските пожари в трансграничния район. Ползите от изпълнението на проекта ще имат непосредствено въздействие върху близо 800 000 жители на граничните области между България и Сърбия. Продължителността на проекта е 24 месеца.

Проект „Съвместни действия при извънредни ситуации в трансграничния регион на Сърбия и България”, с общ бюджет от 585 459,69 евро, е с водещ партньор Сектор за извънредни ситуации, Министерство на вътрешните работи на Република Сърбия, в партньорство с ГДПБЗН. Проектът е насочен към подобряване и задълбочаване на трансграничното сътрудничество между сръбските и българските институции, отговарящи за управлението при извънредни ситуации, с цел намаляване на последиците от наводнения, свлачища и други природни бедствия или такива предизвикани от човека, както и към подобряване на капацитета и възможностите за съвместно управление на рисковете от бедствия в трансграничния регион.  Продължителността на проект е 24 месеца.