Забраняват гонките по пътя

Участниците ще бъдат лишавани от право да шофират за 12 месеца и глоба 3 хиляди лева при първо прегрешение

Забрана на гонките по пътя и рестрикции за новите шофьори се предвиждат в промените в закона за движение по пътищата, които ще обсъждат депутатите днес. Участниците в така наречените гонки ще бъдат лишавани от право да шофират за 12 месеца и ще бъдат глобявани с 3 хиляди лева при първо прегрешение, съобщава БНТ.

При повторно - съответно с 3 години без право на управление и 5 хиляди лева глоба. Предложените за второ четене текстове предвиждат още новите водачи да получават 2/3 от максималния брой контролни точки, а остатъка след 2 години стаж зад волана.

Те трябва да поставят на видимо място на предното и задното стъкло знак, че са млади шофьори. Освен това, в тъмната част на денонощието - от 12 часа полунощ до 6 часа сутринта са длъжни да имат придружител с поне 3 години стаж като шофьори.

Aко бъде прието предложението на транспортната комисия, то ще влезе в сила месец след обнародването му в Държавен вестник, с изключение на промените в параграф 20, които трябва да станат норма от 1 юли догодина. Те посочват, че водач на МПС, което не е регистрирано или няма табели с регистрационен номер, ще се наказва с лишаване на правоуправление за година и глоба от 200 до 500 лв.