Повече от 1000 ирански войници са убити в Сирия по време на войната. Това разкри ирански официален представител, подчертавайки увеличеното присъствие на Техеран на фронта в арабската страна, съобщава Ройтерс.

Пред четири месеца Ислямската република обяви, че 400 ирански войници са загинали в Сирия.

Иран изпраща бойци в арабската държава от самото начало на продължаващата вече пет години и половина война, които помагат на сирийските правителствени сили срещу бунтовниците и ислямистите.

Въпреки че много от войниците са ирански граждани, Иран изпраща и обучени хора от Афганистан и Пакистан. Половината от убитите до август са афганистански граждани.

"Сега броят на иранските мъченици като защитници на светите места надвишиха 1000", каза Мохамади Шахиди Махалати, ръководител на иранската Фондация за мъченици, която предоставя финансова помощ на роднини на убитите в името на шиитски Иран.

Техеран нарича бойците си в Сирия "защитници на светилището", като се има предвид джамията "Саида Зейнаб" до Дамаск.

В храма "Саида Зейнаб" е гробът на внучка на пророка Мохамед и мястото е обект на поклонение на шиитите.

Първоначално много иранци се противопоставяха на намесата в сирийската война, тъй като не симпатизират много на Асад. Но те сега я оправдават, тъй като вярват, че ДАЕШ ("Ислямска държава") е заплаха за съществуването на страната.