Близо час продължи срещата между лидерите на РБ и президента Росен Плевнелиев

Лукарски: Няма как да има решение за кабинет без подкрепата на ГЕРБ

Държавният глава Росен Плевнелиев проведе консултации с Парламентарната група на Реформаторския блок в рамките на конституционната процедура след гласуваната оставка на правителството на министър-председателя Бойко Борисов. На „Дондуков“ 2 президентът се срещна с Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски, Тодор Танев, Корман Исмаилов и Борислав Великов. По-късно президентът Плевнелиев разговаря и със съпредседателя на РБ Радан Кънев.

С представителите на парламентарните групи държавният глава дискутира възможността да бъде съставено ново правителство в рамките на действащото Народно събрание, възможните дати за предсрочни парламентарни избори, както и неотложните приоритети, които са на дневен ред в 43-ото Народно събрание. Президентът Росен Плевнелиев отново подчерта, че ще положи всички усилия политическата криза да не се превърне в парламентарна.

„Вярвам, че капацитетът на 43-то Народно събрание не е изчерпан и то може да приеме редица важни законопроекти, сред които на първо място се откроява проектът на Закон за държавния бюджет за 2017 г., както и антикорупционното и антитерористичното законодателство“, заяви по време на срещата президентът Плевнелиев.

В хода на разговора държавният глава препотвърди виждането си, че парламентът трябва също така да отговори на очакванията на гражданите след провелия се национален референдум. По думите на държавния глава, промените в изборното законодателство трябва да бъдат подготвени внимателно и въведени след необходимото широко обсъждане.

По време на консултацията беше подчертана загрижеността и необходимостта работата и подготовката по предстоящото през първата половина на 2018 г. Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, да не изостава от график.

Утре кръгът от консултации при държавния глава продължава с представители на парламентарните групи на Патриотичния фронт и Български демократичен център – Народен съюз.