Министър Павлова получи награда за цялостен принос в областта на пътната безопасност

Л. Павлова: МРРБ, заедно с Агенция "Пътна инфраструктура", всяка година залага средства в бюджета за инвестиции в мерки за пътна безопасност

„В последната година предприехме важни стъпки с цел пътната безопасност да не е само на хартия и добро намерение, а да има реализация в конкретни стъпки и действия“. Това зави министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова при връчването на Годишните награди за принос в пътната безопасност, организирани от сдружение „Българска браншова асоциация пътна безопасност“. По време на церемонията за седма поредна година бяха раздавани награди на изявени експерти и специалисти, допринесли за подобряване безопасността на пътната инфраструктура в Република България.

Министър Павлова получи наградата за цялостен принос в областта на пътната безопасност в страната. „Тези награди са резултат от усилията на всички, които работим заедно“, каза министърът. Като представител на институция, ангажирана към процеса на подобряване на пътната безопасност, Павлова припомни за приноса от съвместната работа между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция "Пътна инфраструктура" за подобряване пътната инфраструктура и за постигането на нов нормативен подход, отговарящ на съвременните тенденции в пътната безопасност.

Министерство на регионално развитие и благоустройството, заедно с АПИ, всяка година залага средства в бюджета за инвестиции в мерки за пътна безопасност при обновяването на инфраструктурата, подчерта тя. „Инвестирахме за внедряване на интелигентни системи, подмяна на съоръженията, слагане на нови пътни знаци, рехабилитация на пътищата. Вече са факт и пешеходните пътеки със знак "Погледни наляво/надясно“, информира министърът.

Лиляна Павлова благодари на целия екип на Министерството на вътрешните работи за техния професионализъм и изрази надеждите си общата визия за създаване на нов информационно-ситуационен център между МВР и АПИ да продължи.

„Важна задача остава и изграждането на тол-системата“, заяви министърът. Освен, че ще е по-справедлива за ползващите републиканската пътна инфраструктура, тя ще генерира повече средства за ремонт, поддръжка и строителство на пътища, както и за мерки за пътна безопасност.

С апел към присъстващите да продължават работата в името на пътната безопасност със същия професионализъм, министърът припомни, че професионалното ръководство е от значение, независимо какво е политическото и че тази кауза трябва да продължи. 2017-та година да е по-спокойна и да има по-малко жертви по пътищата, пожела накрая министър Павлова.

По време на церемонията По време на церемонията "Автомагистрали" ЕАД получи награда за фирма изпълнила най-добра временна организация на движението съгласно Наредба № 3 за временната организация и безопасността на движението при извършване на строителни и монтажни работи по пътищата и улиците.