Евродепутатът Андрей Новаков: Всяко евро от Европейския съюз за млади хора е оправдано

Повече от 100 ученици се включиха в Регионалното състезание „Евроскола“

Повече от 100 ученици се включиха в Регионалното състезание „Евроскола“ в Габрово, организирано от Информационно бюро на Европейския парламент в България, в което част от журито беше най-младият евродепутат Андрей Новаков. Най-добре представилите се получиха награда - посещение на Европейския парламент в Страсбург.

"Впечатлен съм от знанията ви. След няколко години нашето бъдеще ще бъде във вашите ръце и аз съм спокоен за това. Всяко евро от Европейския съюз за млади хора е оправдано и вие сте доказателството за това“, каза евродепутатът Андрей Новаков след като видя представянето на учениците по темите.

Той посъветва младите хора, освен със знания и амбиция, да правят всичко и със сърце. "То дава смисъл. Всичко, което правим, особено в сферата на науката и иновациите, е безполезно, ако не помага на хората и не прави държавата по-богата. Бих стиснал ръката на всеки от вас, който реши да замине за чужбина и да се реализира там, но ще се поклоня на всички, които са решили да се върнат и да работят за страната си“, каза още Андрей Новаков.

В състезанието участваха училища от областите Велико Търново, Габрово и Ловеч. Младите хора показаха знания по важни обществено значими теми, сред които бежанската криза, единен цифров пазар, парламентарни групи в Европейския парламент, правата на човека и награда „Сахаров“, промени в климата, права на жените и други. Наградата от организаторите – посещение на Европейския парламент, получиха по един клас от 7 от участвалите училища.