Ненчев: Оградата на границата с Турция ще бъде завършена в най-скоро време

"Имам известни страхове за границата, защото там във всеки един момент обстановката се променя"

Имам известни страхове за границата, защото там във всеки един момент трябва да се реагира спрямо обстоятелствата и обстановката, а те се променят непрекъснато. Това е моя отговорност – да бъда на място с хората на границата почти ежедневно и да вземаме мерки. Те се справят чудесно. Това заяви министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев пред Нова телевизия.

Той отбеляза, че оградата на границата ни с Турция ще бъде завършена в най-скоро време, „възможно е и до края на годината”. Ще съдействам максимално на новия министър, за да го въведа в това, което до момента сме направили. Надявам се неговата политика да не е много по-различна от политиката, която аз следвах.

„Нещата не са свързани само с присъствието на границата, важен момент са отношенията между съседите. Нека следващият министър и следващото правителство да знаят, че е от голямо значение какви ще са отношенията между България и Турция, между България и Сърбия, и Македония.Имаме чудесно сътрудничество. Това сътрудничество с всяка една наша съседка е от изключително значение“, подчерта Ненчев.

По отношение на това, че в последните седмици са хванати много мигранти, опитали се да преминат от България в Сърбия и са били върнати обратно у нас, Ненчев каза, че полагат огромни усилия. „Инициирах много срещи и обучения още в началото на годината, деликатна е темата. Можем да кажем същото и за Гърция, че контролът от там е малко по слаб, но има съвместни усилия и съвместно е хубаво да се информираме за потоци от групи. Тук има чудесно сътрудничество и не бих искал да влизам в тази тема“, добави още военният министър в оставка.