България получи висока оценка за данъчна прозрачност

България получи оценка LARGELY COMPLIANT /в голяма степен съответстващ/ в доклад на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. Това съобщaват от Националната агенция за приходите.

Според Глобалния форум България има всички процедури и източници, гарантиращи навременното предоставяне на поисканата информация от международните партньори, с които страната има сключени спогодби за избягване на данъчно облагане /СИДДО/ при спазване на изискванията за поверителност на данъчната информация.

Страната ни към момента има сключени международни спогодби за избягване на двойното данъчно облагане с 68 държави в целия свят, като обменът на информацията с чуждите данъчни структури се извършва от Националната агенция за приходите. От 1 юли 2016 г. за България е в сила и Многостранната конвенция за взаимно административно сътрудничество по данъчни въпроси, с което кръгът на чуждестранните партньори се разширява до 118, се посочва в съобщението.