Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите при ПТП

През първите 10 месеца на 2016 г. са загинали 121 и са ранени 2352 участници в движението по пътищата в младежка възраст (15 – 29 г.)

По повод Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 20 ноември, в 10.45 часа в храм-паметник „Александър Невски“ ще бъде изнесена служба. Пътни полицаи, доброволци от Българския Червен кръст, партньори от Съюза на българските автомобилисти и от други организации подкрепят апела на Националния съвет на религиозните общности в България да не забравяме, че сме отговорни както за своя, така и за живота на познати и непознати, роднини и близки, колеги и приятели, деца и възрастни, пешеходци, пътници, водачи, работници на пътя.

На 20 ноември 2016 г. за пореден път Националния съвет на религиозните общности в България заедно с много държавни институции и неправителствени организации ще отбележи Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Във всички религиозни храмове в България ще се прочетат заупокойни молитви за душите на загиналите 593 души само от януари до октомври т.г. и молитви за здраве и бързо възстановяване на 7942 души, ранени при ПТП.

Цифрите са стряскащи и сами по себе си говорят за ужаса на тази необявена война по пътищата на родината ни. През първите 10 месеца на 2016 г. при ПТП са загинали 121 и са ранени 2352 участници в движението по пътищата в младежка възраст (15 – 29 г.).

Трудно можем да си представим трагедията, която изживяват семействата на всеки един от тези младежи. Трудно можем да си представим времевите последствия на така рано и безсмислено прекъснатите  животи, колко бъдещи гении, прекрасни лекари, инженери, артисти, художници, писатели изгубиха шанса си да оставят неизличима следа в българската действителност и история, да допринесат за развитието и просперитета на страната ни.

И ако се запитаме кой е виновен за това, то отговорът е много лесен. Виновни сме всички ние, бащи и майки, братя и сестри, цялото ни общество, защото не успяваме да възпитаме децата си да бъдат отговорни на пътя, да пазят себе си и околните. Защото възпитанието започва от личния пример на родителите, защото ние сме тези, които показваме на децата си нашата отговорност или безотговорност с поведението си на пътя.

Замислили сте се колко пъти, излизайки сутрин да водим децата си на училище или детска градина, вместо да се концентрираме върху пътната обстановка, започваме в движение едновременно да настройваме навигацията си, да говорим по телефона, да си търсим цигарите, да се гримираме в огледалото или да спорим със съпруга или съпругата си, забравяйки, че на задната седалка возим своето дете. А отговорността за него и за другите на пътя е само наша и примерът, който даваме с поведението си на пътя, остава запечатан в съзнанието на децата ни като модел на поведение за тях!

НСРОБ отправя апел към всички граждани:
Всеки път, сядайки зад волана, изчистете съзнанието си от проблемите и неприятностите, концентрирайте се върху пътната обстановка и се помолете за миг на Бог да ви пази и доведе там, закъдето сте тръгнали. Защото всички знаем, че Господ ни обича и пази, но воланът е в нашите ръце и ние сме тези, които трябва да го държим здраво. Защото сме отговорни пред Него за живота на нашите деца и семейства, за живота на всички около нас и за нас самите.