Румяна Бъчварова: Шофьори, бъдете разумни в името на живота

Министърът на вътрешните работи в оставка направи обръщение към гражданите

По повод Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 20 ноември, Румяна Бъчварова, министър на върешните работи в оставка направи обръщение към гражданите. Ето и пълния текст:

"На 20 ноември т.г. отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. На този ден отдаваме почит към загиналите при пътни инциденти, изказваме съболезнования на техните близки, подкрепяме хората, чиито рани не могат да бъдат заличени. Припомняме си отново, че в страната ни при стотици пътно-транспортни произшествия мъже, жени и деца стават жертви на свои и чужди грешки. Мъката в семействата им остава за цял живот. Огромни са загубите, които понасят хората и институциите. Едва ли е небходима статистика, за да си признаем, че голяма част от нещастията по пътищата са пресказуеми и предотвратими, стига да не забравяме, че безопасността на движението е споделена отговорност и толерантност на пътя.
В името на най-ценното – човешкия живот, нека призовем водачите на превозни средства, да избират разумната скорост за движение, да не шофират под въздействие на алкохол или упойващи вещества, да използват предпазните колани и каски. Да призовем пешеходците към разум и отговорност като участници в движението. Нашето лично поведение да бъде малък, но решаващ пример за децата ни.

Нека този ден да бъде ден на размисъл и равносметка, да си напомним, че най-важната цел на всяко наше пътуване е успешното пристигане. Нека всички заедно си дадем още веднъж сметка, че човешкият живот и здраве са безценни и сме длъжни да ги пазим и съхраняваме. Да изразим и дълбоката си благодарност към полицаите, пожарникарите, лекарите, към всички, които всеки ден оказват помощ и съдействие на пострадалите и се борят за техния живот.
Време е заедно - всички институции, неправителствени организации и участници в движението с обща  воля и упоритост да работим за нова култура в движението, за по-безопасни пътища, за по-добро и сигурно бъдеще!

Нека в памет на жертвите обединим усилия си и да наложим нова култура в пътното движение, основана на знания, умения и уважение между хората, нека поведем битка в името на живота на пътя и нашето бъдеще!"