"Ислямска държава" има внедрени от 60 до 80 агенти в Европа. Това е мнението на разузнавателните експерти в Холандия, съобщава АП, позовавайки се на доклад на националния координатор по борбата с тероризма Дик Схоф.

В доклада се посочва, че тези от 60 до 80 души са в готовност да организират терористични нападения.

За агенцията Дик Схоф заявява, че терористичната организация изисква от агентите си да не пътуват до Сирия или Ирак, за да не предизвикват подозренията на европейските разузнавателни служби.
Холандските експерти са засекли такива ясни разпореждания по каналите, които използва терористичната организация, пише агенция Новости.

Според Схоф военните операции по унищожаване на Ислямска държава в обявения халифат в Сирия и Ирак помагат за разпръскване на нейните бойци и привърженици.

Това най-вероятно ще доведе до постепенно увеличаване на бежанците, които ще представляват опасност за националната сигурност на Холандия и другите европейски страни.

Според доклада броят на воюващите на страната на "Ислямска държава" чуждестранни бойци в последните шест месеца не е нараснал - те остават между 4 и 5 хиляди души.

Въпреки това не може да се посочи, че потенциалната заплата вече е намаляла по степен, подчертава докладът на холандските разузнавателни служби.