България и Малта ще синхронизират позициите си по въпросите на миграцията

Това стана ясно по време на разговор във Валета на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Малта Йозеф Мускат

Миграцията и охраната на външните граници на ЕС са обща тема за България и за Малта, двете страни ще синхронизират позициите си и заедно ще работят за преодоляването на предизвикателствата в рамките на предстоящите Малтийско и Българско председателства на България на Съвета на ЕС. Това стана ясно по време на разговор във Валета на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Малта Йозеф Мускат.

Двамата обмениха мнения по актуалните предизвикателства в Европа, свързани с миграционната криза, средата на сигурност, както и по теми от двустранните отношения.

Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и на Комитета на министрите на Съвета на Европа през 2016 г. показаха, че страните от региона могат да постигат консенсус заедно, заяви държавният глава по време на срещата. Президентът подчерта, че българският глас в региона се чува отчетливо, а Малта може да търси българския опит по предизвикателствата в регионален план.

Президентът Росен Плевнелиев очерта също така преимуществата на региона на Югоизточна Европа за чуждестранните инвеститори и насърчи малтийския бизнес да бъде по-активен и да търси възможности за взаимодействие с български и регионални партньори. „Искаме да окуражим сътрудничеството на всички равнища между двете страни и да засилим контактите между хората“, посочи още държавният глава.

Във Валета държавният глава разговаря и с председателя на Камарата на представителите на Република Малта Анджело Фаруджа.