Борисов: Съобразявам се изцяло с избора на народа (видео)

БСП се чувстват победители – нека си дадат кабинет, ние предложения нямаме

 „Съобразявам се изцяло с избора на народа, той си каза мнението. Не искам да участваме в служебното правителство, нека Росен Плевнелиев и Румен Радев седнат и направят служебния кабинет. БСП се чувстват победители, нека си дадат кабинет, ние предложения нямаме.“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с президента Росен Плевнелиев, която се проведе в Президентството заради оставката на правителството и възможността за съставяне на временно правителство.


Той заяви, че не е казал, че кметовете на ГЕРБ ще подават оставки, а само, че ще говори с тях, защото пристигат сведения, че не навсякъде те управляват добре: "Искам да помоля и една услуга и на мен да ми направят. Никога не съм казвал, че кметовете ще си дават оставка. Казах, че ще си поговоря с тях. Това не значи, че ще им искам оставката и те ще напуснат местната власт. Те трябва да изпълняват програмата на партията. Това, което ме притеснява е как се променят хората с часове“, допълни премиерът в оставка.

„Вчера ви казах, че още при приемането на бюджета щеше да се стигне до оставка. Много бързо забравяме, имаме памет максимум година и половина. Не искам да говоря от името на другите партии, ако искат да работят, ако не искат – тяхна работа. Търсим максимален кворум, за да приемем бюджета.“ Това определи като главен приоритет на народното събрание Борисов до края на годината и до предсрочните избори.


Мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, Валери Симеонов и Първанов. Не, но поех риска преди две години в името на страната. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след консултациите на президента Росен Плевнелиев с ГЕРБ преди връчването на проучвателни мандати

"Има една хубава приказка: Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя. Сега г-н Радев може да прави каквото иска, без никаква опозиция и съпротива. Защо да не направят правителство и да носят цялата си отговорност", запита Борисов.

"Направете правителство, влезте, управлявайте. Имате си ДПС, Патриотите. ДСБ искаха да са опозиция, е, направиха така, че и ние да сме опозиция", отсече премиерът в оставка.

"Естествено, че БСП са спечелили изборите. Г-жа Нинова обнови партията и направи така, че да се почувства подем. Парите ги дадоха те, направиха модерна кампания", призна той.

"От сутрин до вечер обичам да гледам МиГ-овете как летят. Имаме и други летци, капитани на кораби и фрегати, имаме всичко. Какъв е проблемът", зачуди се премиерът в оставка. Борисов многократно бе запитан от журналисти защо ген. Радев не е подал оставка, а е бил даже повишен, след като, под негово командване, се е разбил изтребител за стотици хиляди. "Самолети винаги са падали. Важното е, че народът на България му гласува доверие на последните избори. Въпросната случка е много стара, още през 2012 година е станала и е известна на всички", каза той и не пожела да коментира повече.

"Когато трябваше да се обясни какво е референдум и какво ще донесат тези въпроси, някои журналисти ходеха при Стефан Данаилов да пият шампанско и да си говорят миличко", сподели Борисов.

"Това, което с гласуването на референдума си го надробихме, сега ще го изядем", каза още той и добави: "Аз вярвам в инстинкта на народа ".

"Слушах Нинова, как паднал не се рита. Ние толкова пъти сме били БСП, че ако всеки път след като са падали сме ги ритали, да ги бяхме пребили до сега", изригна лидерът на ГЕРБ във връзка с думите на Корнелия Нинова в пленарната зала, че "БСП няма да рита паднали на земята хора."

 

Какво наблюдаваме сега - БСП дезертират. Едно е да говориш, друго е да управляваш. Едно е да обещаваш, друго е да носиш отговорност. Преди две години аз си поех риска и отговорността в управлението с партньори, с които дори имахме диаметрално противоположни виждания. Не смятах, че ще изкараме повече от година заедно, но в такъв момент при кризите с бежанската вълна, с финансите на държавата и други проблеми, бях длъжен да поема управлението като първа политическа сила дори и в краткосрочен план, знаейки всички негативи за Политическа Партия ГЕРБ. Вчера стана ясно, че още при приемането на бюджета щяхме да стигнем до оставка, този Кабинет се изчерпа, нямаме подкрепата на партньорите ни. Аз винаги съм се съобразявал изцяло с избора на народа, сега той си каза мнението. БСП се чувстват победители, нека сега отговорно да съставят служебен кабинет. Те вкараха целия си потенциал на партията си, финансираха кампанията, г-н Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде, затова трябва БСП да си поемат отговорността. Популизмът и популистите са опасни, защото си играят с това, което хората харесват и искат да им се случи, но после не поемат отговорност. Ние сме длъжни да мислим за всички и да си говорим честно и почтено, а от там нататък – каквото решат избирателите.

Публикувахте от Бойко Борисов в 17 ноември 2016 г.