Сухопътните войски отбелязват 131-ата годишнина от своето създаване

Ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се със своя висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения

Началникът на отбраната генерал Константин Попов и постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев ще присъстват на тържествено събрание-концерт, с което ще бъде отбелязана 131-вата годишнина от създаването на Сухопътните войски. Тържеството ще се състои днес от 10.00 ч. във Военната академия „Г. С. Раковски“. Ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се със своя висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения.

Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет № 477 от 1992 г. и Заповед № 3478 на министъра на отбраната от 1992 г. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) българската пехота провежда решителното сражение при Сливница на 19 ноември. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.