Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) бе избрана за един от 40-те най-успешни млади лидери на Европа за 2017 г.

Според Карл Билд европейски млади лидери са вдъхновяващи, смели, активни хора, които посвещават времето и таланта си, за да направят Европа по-добро място

Инициативата „40 европейски млади лидери под 40 години (EYL40)“ на мозъчния тръст „Приятели на Европа“, осъществяваща се под патронажа на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, определи евродепутата Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) като един 40-те най-успешни млади лидери на Европа за 2017 г. Тя бе избрана от високопоставено жури, включващо бившия премиер на Швеция Карл Билд и новоизбрания генерален секретар на ООН Антонио Гутереш. Паунова е единственият българин в листата за 2016 г.
Програмата EYL40, която съществува от пет години, е инициатива, събираща таланти от цяла Европа в широк спектър от области. Влиятелни предприемачи, учени, политици, медийни и културни дейци, както и представители на гражданското общество, са част от "Випуск 2017" на EYL40. Лидерите, които са на възраст между 30 и 40 години, задават важните икономически и социални политики на бъдещето и заедно дават адекватни и иновативни решения на някои от най-големите предизвикателства пред Европа, като миграционната криза и младежката безработица.
Цел на EYL40 е изграждането на ново поколение европейски лидери за утрешния свят с трайни връзки между най-обещаващите таланти в Европа. „Радвам се, че представям България в тази престижна програма. Заедно с останалите 39 лидери ще защитаваме европейски подход за разрешаването на транснационални проблеми и допринесем за по-ефективно европейско управление чрез разработването на препоръки за справяне с предизвикателствата пред нашето общество“, коментира Паунова.
"EYL40 демонстрира смелост за отстояването на идеи и  убеждения - причината, поради която тази програма е наистина жизненоважна. В нашето време се изисква много смелост, за да се изправим пред обществеността с реално европейско послание“, коментира програмата председателят на Европейския съвет (2009 - 2014 г.) Херман ван Ромпой. Според Карл Билд европейски млади лидери са вдъхновяващи, смели, активни хора, които посвещават времето и таланта си, за да направят Европа по-добро място.