Страните членки на ЕС обсъждат Бюджет 2017 в Европарламента

ЕП предложи бюджет 2017 от 138 милиарда евро спрямо таван от 133,8 милиарда евро, за които настояват държавите

Страните членки на ЕС днес сe опитват да постигнат споразумение с Европейския парламент по разходните планове за 2017 година, като допълнителните средства за сигурността и мигрантите утежняват и без това тромавия процес, предаде ДПА.

Правителствата от ЕС обикновено имат разногласия с евродепутатите за годишните бюджети на Общността. По принцип столиците се стремят да ограничат разходите, докато парламентът често подкрепя повече харчове.


ЕП предложи бюджет 2017 от 138 милиарда евро спрямо таван от 133,8 милиарда евро, за които настояват държавите.

Повечето от парите се връщат обратно в 28-те членки - за всичко от земеделски субсидии и подкрепа за по-бедните региони до научни и образователни програми.

Двете позиции по преговорите са близки, заяви представителят на германското финансово министерство Йенс Шпан при пристигането си за днешното обсъждане. Той изтъкна "общото разбиране", че е нужна по-голяма бюджетна гъвкавост за справяне с непредвидими събития като миналогодишната бежанска криза.


"Идваме с оптимизъм, че можем да намерим решение", каза заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за бюджета Кристалина Георгиева.

Комисията е предложила ЕС да похарчи 135 милиарда евро през 2017 година. Преговорите може да се проточат и до утре. Ако дотогава депутатите и страните членки не стигнат до компромис, ЕК трябва да излезе с ново бюджетно предложение, уточнява ДПА.