Парламентът гласува оставката на кабинета - bulgaria.utre.bg

Парламентът гласува оставката на кабинета

16 ноември 2016, 13:30 | Мила Иванова
  • Снимка:
    parliament.bg

(на живо от Парламента)

Днес в 14.00 часа депутатите гласуват оставката на кабинета "Борисов", която беше депозирана в Народното събрание от премиера в понеделник. Това ще бъде първа и единствена точка за деня става ясно от програмата на парламента.

Припомняме, че до оставката се стигна, след като кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби президентските избори на втория тур от кандидата, излъчен от инициативен комитет и подкрепен от БСП Румен Радев.

В четвъртък и петък народните представители ще разглеждат и гласуват на първо четене Бюджет 2017 г., както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса. От Министерството на финансите обявиха, че няма да оттеглят проекта на бюджет за следващата година.

След гласуването на оставката на правителството настоящият президент трябва да покани първите две политически сили в парламента да съставят нов кабинет. Ако те откажат, президентът предлага на трета формация по негов избор. При положение, че всички партии откажат да сформират правителство, Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство. Той обаче не може да прекрати мандата на този парламент три месеца преди края на мандата си.

От ПП ГЕРБ категорично обявиха , че няма да приемат мандат за съставяне на служебен кабинет.

Гласуването можете да проследите на живо ТУК или онлайн на сайта на Парламента.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета