Ева Паунова: „Алианс за младежта“ създаде 115 000 работни места за младежи в Европа

Това е благодарение на успешната формула - бизнеси, институции и образование

„„Алианс за младежта“ създаде 115 000 възможности за работа за младежи в Европа в рамките на две години. Това е благодарение на успешната формула - бизнеси, институции и образование, действащи съвместно в борбата с безработицата“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на конференция на високо равнище в Европейския парламент. Събитието, състояло се на 15 ноември 2016 г., представи резултатите от „Алианс за младежта“ за първите две години.
Като един от първите поддръжници на инициативата, Паунова за пореден път стана домакин на мащабното събитие, в което се включиха комисарят по Заетостта, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тейсен, главният директор на Международната организация на труда Ги Ридер, изпълнителният вицепрезидент на Нестле Луис Кантарел, евродепутати, изпълнителни диктори на големи международни компании и млади хора. Непосредствено преди конференцията, Ева Паунова и официалните гости участваха във видео дебат на живо, като отговаряха на въпроси от журналисти от цял свят.
„Уменията са валутата на 21-ви век, която гарантира, че младите хора ще могат да израснат в професионален аспект и да посрещнат новите предизвикателства на глобализацията“, подчерта заяви Ева Паунова по време на дебата на високо равнище. Тя посочи, че около 40% от работодателите в момента са изправени пред недостиг на работна ръка с необходимите умения. „Данните показват, че в държавите, където професионалното обучение е високо ценено, младежката безработица е по-ниска - ето защо е важно да включим повече младежи в дуално и професионално образование“, коментира българският евродепутат. Комисар Тейсен допълни, че сътрудничеството и обединението между бизнес, политици и институции значително подобрява шансовете на младите хора в Европа да получат добри работни възможности и обучения.
Инициативата „Алианс за младежта“ цели да подобри младежката заетост в Европа с помощта на партньорства с бизнеса. Основана през 2014-та година от Нестле, днес в инициативата участват повече от 200 големи и малки компании, като в България програмата има над 30 партньора. До сега са създадени повече от 600 схеми за професионално обучение и са организирали над 10 000 работни ателиета, където младежи са били подготвяни за интервюта за работа. По време на събитието Алианс за младежта, Нестле и Европейския парламент се ангажираха да увеличат двойно усилията си и да създадат 230 000 нови възможности за младите европейци до 2020г.